Szijjártó: A svéd miniszterelnök elment Törökországba, úgy lenne korrekt, ha Magyarországra is eljönne

2024. február 2. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország kormányfője, Ulf Kristersson akkor járna el „tisztességes és korrekt módon”, ha még az országgyűlési szavazást megelőzően eljönne Magyarországra

– mondta Szijjártó Péter pénteki, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján (az élő közvetítést a Hvg.hu szemlézte). A magyar külgazdasági és külügyminiszter „több okból” is úgy gondolja, hogy „ez így lenne korrekt”, „és a több okból az egyik például az, hogy elment Törökországba is”.

Szijjártó magyarul elhangzó szavait Kovács Zoltán próbálta a közösségi médiában felerősíteni; a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a nemzetközi kapcsolatokban meghatározó jelentőségű platformnak számító X-en angol felirattal osztotta meg a videó politikai szempontból legfontosabbnak tartott jelenetét.

Azzal, hogy a török parlament januárban ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, ígérete ellenére Magyarország lett az utolsó, amely több mint másfél év után sem tudta szentesíteni a szomszédunkban folyó háború tanulságai alapján meglehetősen fontos katonai szövetség egy meglehetősen erős taggal való gyarapodását. Korábban a halogatás indoka a „sértettség” volt, a török ratifikáció után viszont ez a sértettség egyik pillanatról a másikra elpárolgott. Csakhogy a svédek is nyeregben érzik magukat, Orbán Viktor hiába hívta meg az utolsó előtti pillanatban tárgyalni a svéd miniszterelnököt, a svéd válasz annyi volt: nem látnak okot a találkozóra. Ennek ellenére a magyar miniszterelnök simán megígérte, hogy az első adandó alkalommal lezárják itthon is ezt a kérdést.

Ez az alkalom legközelebb a parlament február végi első ülésén adódik, és az arcvesztés elkerülése végett a Fidesz–KDNP bojkottálja is az ellenzéki kezdeményezésre hétfőre, február 5-re az ügyben összehívott rendkívüli ülést. Közben a kormány továbbra is igyekezett tárgyalásokat kicsikarni a svéd kormánytól, Orbán a svéd miniszterelnökkel Brüsszelben is csak 15 percet beszélt, melyen lapértesülések szerint Ulf Kristersson megismételte, szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!