Kövér László összehívta a rendkívüli parlamenti ülést a svéd NATO-csatlakozás témájában, a Fidesz nem megy el

2024. február 2. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Kövér László eleget tett a szabályoknak, összehívta a rendkívüli parlamenti ülést jövő hét hétfőre – írja a Blikk. A napirendi pontok között szerepel a svéd NATO-csatlakozás mellett az akkugyárak ellenőrzésének témája és a méltóságteljes életvégi döntésekről szóló javaslat vitája is. A Fidesz és a KDNP képviselői nem mennek el az ülésre.

Az ellenzéki képviselők január 29-én kezdeményeztek rendkívüli parlamenti ülést, hogy az Országgyűlés mihamarabb döntsön Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. Levelükben arra kérték Kövér László házelnököt, hogy február 5-ére, azaz jövő hétfőre hívja össze a parlamentet. Az MSZP kezdeményezéséhez a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői is csatlakoztak, így a házelnöknek kötelezően ki kellett írnia a rendkívüli ülést.

A Fidesz-frakció az atv.hu kérdésére megerősítette: a Fidesz-, és a KDNP frakció sem vesz részt a rendkívüli parlamenti ülésen, a zárószavazással megvárják a két miniszterelnök találkozóját.

Kövér László már múlt héten úgy fogalmazott: ő nem érzi úgy, hogy bármi sürgetné Magyarországot, sőt, szerinte rendkívüli helyzet sem állt elő. A házelnök jelezte, hogy szerinte sikertelen lesz az ellenzék kezdeményezése, azaz várhatóan most sem mennek el a kormánypárti képviselők a rendkívüli ülésre.

A hét elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is azt mondta, nem lát okot arra, hogy a rendkívüli ülés eszközéhez kelljen nyúlni a svéd NATO-csatlakozás ügyében. Ha a kormánypárt képviselői nem jelennek meg a rendkívüli ülésen, az határozatképtelen lesz.

A török parlament múlt kedden szavazta meg az északi ország csatlakozását a katonai szövetséghez. Ezzel Magyarország lett az utolsó NATO-tagállam, amelyik még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését. A kormánypárti képviselők már legalább másfél éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a témán, közben viszont rendre megígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban. Aztán mégis így lett.

(A cikket utólag frissítettük a Fidesz-frakció válaszával.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!