15 percre futhatott össze Orbán Viktor a svéd miniszterelnökkel Brüsszelben

2024. február 2. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nem verték nagydobra, mégiscsak tartott egy rövid találkozót Orbán Viktor és svéd kollégája, Ulf Kristersson Brüsszelben. A Hvg.hu úgy értesült, hogy a körülbelül 15 perces megbeszélésre az uniós csúcs után került sor.

Asvéd Dagens Nyheter szerint Kristersson azt mondta Orbánnak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. Hogy erre mikor kerül sor, az kérdéses, a jövő hét hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen a Fidesz és a KDNP képviselői sem vesznek majd részt, a zárószavazással ugyanis meg akarják várni a két miniszterelnök találkozóját.

A legoptimistább forgatókönyv szerint a február végi rendes parlamenti ülésen szavazhat a kérdésről az Országgyűlés.

Kristersson a csúcs után arról is beszélt a svéd sajtónak, hogy „minél gyorsabban hozza meg Magyarország a ratifikációra vonatkozó döntést, annál gyorsabban beszélhetünk olyan dolgokról, amelyeket csak akkor lehet megvitatni, ha Svédország is tag”. Szerinte a Gripen repülők ügyében régóta tartó együttműködést tovább lehetne fejleszteni, ha Svédország is NATO-taggá válik.

A kormány azt ígérte, hogy nem Magyarország lesz az utolsó ratifikáló, végül mégis így alakult, miután utolsó előttiként január végén már Törökország is támogatta az északi ország csatlakozását a védelmi szövetséghez. Orbán Viktor hiába hívta meg nemrég tárgyalni a témáról a svéd miniszterelnököt, a svéd válasz annyi volt: nem látnak okot a találkozóra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!