A svéd miniszterelnök kijelentette, hogy nem tárgyal Orbánnal a NATO-ról az EU-csúcson

2024. február 1. – 22:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezen a találkozón nem lesz semmilyen tárgyalás a NATO-ról” – mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a svéd Dagens Nyheter napilap beszámolója szerint a csütörtöki EU-csúcsra célozva, amelyen ő és Orbán Viktor is részt vettek.

A Hvg.hu szemléje szerint Kristersson arról is beszélt a svéd sajtónak, hogy „minél gyorsabban hozza meg Magyarország a ratifikációra vonatkozó döntést, annál gyorsabban beszélhetünk olyan dolgokról, amelyeket csak akkor lehet megvitatni, ha Svédország is tag”. Szerinte a Gripen repülők ügyében régóta tartó együttműködést tovább lehetne fejleszteni, ha Svédország is NATO-taggá válik.

Magyarország az utolsó NATO-tagállam, amely még nem egyezett bele, hogy Svédország beszálljon a NATO-ba. Orbán Viktor hiába hívta meg nemrég tárgyalni a témáról a svéd miniszterelnököt, a svéd válasz annyi volt: nem látnak okot a találkozóra. A ratifikálás több mint egy éve húzódik, formailag azért, mert a magyar parlament napirendjére nem tűzik ki az erről szóló szavazást. Tartalmi oldalon állítólag az áll a húzódozás mögött, hogy a kormánypártok úgy érzik, Svédország tiszteletlen Magyarországgal (a magyar kormány politikájával) szemben, az ellenérzéseket pedig az sem oldotta fel, hogy tavaly kiküldtek egy delegációt Stockholmba.

A kormány mindemellett azt ígérte, hogy nem Magyarország lesz az utolsó ratifikáló, ám ez végül mégis így alakult, miután utolsó előttiként január végén már Törökország is támogatta az északi ország csatlakozását a védelmi szövetséghez. Nálunk továbbra sincs őrült kapkodás, Szijjártó Péter külügyminiszter legfrissebb nyilatkozata szerint meg lehet várni a február végi rendes parlamenti ülést a szavazással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!