Kocsis Máté: Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek

2024. február 5. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Noha Kövér László az ellenzék kezdeményezésére összehívta a rendkívüli parlamenti ülést a svéd NATO-csatlakozás témájában, a Fidesz azon nem vesz részt, a zárószavazással megvárják a két miniszterelnök találkozóját.

A török parlament nemrég megszavazta az északi ország csatlakozását a katonai szövetséghez. Ezzel Magyarország lett az utolsó NATO-tagállam, amelyik még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését. A kormánypárti képviselők már legalább másfél éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a témán, közben viszont rendre megígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban. Aztán mégis így lett.

Vasárnap háromnapos, maratoni kormányülés kezdődött Sopronbánfalván, a kormánypárti képviselők jelenleg is ott vannak. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Facebookon azt írta a svéd NATO-csatlakozás témájában, hogy

„Álláspontunk szerint a rendes parlamenti ülésszaknak mindjárt az elején sor kerülhet a svéd NATO-ratifikációra, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója. Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég azt mondta, hogy Svédország kormányfője, Ulf Kristersson akkor járna el „tisztességes és korrekt módon”, ha még az országgyűlési szavazást megelőzően eljönne Magyarországra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!