Egy tűzcsap mutatja meg a legpontosabban, milyen kampány folyik Győrben

2024. február 2. – 04:33

Egy tűzcsap mutatja meg a legpontosabban, milyen kampány folyik Győrben
Hajtó Péter a szakértőre hivatkozva állítja, hogy az új csap magassága is szabálytalan – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hete egy tűzcsapon pörög a győri politika, miután az egykori polgármester, Borkai Zsolt szövetségese, Hajtó Péter exfideszes önkormányzati képviselő kidöntötte a nevezett műtárgyat. Hajtó most hétfőn újabb bizonyítékokkal állt elő, amelyek szerinte cáfolják a Pannon-Víz és a győri városvezetés álláspontját arra vonatkozóan, hogy ő rongálta volna meg a felújított Reptéri úton a tűzcsapot, és ezért nem volt benne víz. Hajtó azt állította és állítja most is, hogy nem kötötték rá a csapot a vízhálózatra.

Hajtó Péter Györkös Tivadar igazságügyi szakértőt kérte fel magánszakértői vélemény elkészítésére, a 16 oldalas tanulmány legfőbb megállapításai pedig azok voltak, hogy

  • a tűzcsapot szabálytalanul, működésképtelen állapotban telepítették;
  • nem volt felszerelve rá az alsó karimás csatlakozó;
  • ahogy megtalálták a helyszínen, az lehetetlenné teszi a hálózatra kötését;
  • az évenkénti kötelező felülvizsgálatoknál ezt észlelni kellett volna.

Alapvető és új információ volt az is, amit szintén hétfőn jelentett be az exfideszes képviselő, hogy a működésképtelen tűzcsapot a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület jelentette neki – azt követően, hogy 2023. október 28-án, egy hajnali riasztás után nem tudták feltölteni az autójukat a tűzcsapból, mert nem jött belőle víz.

A szakértő nemcsak az ominózus csapot vizsgálta meg Hajtó felkérésére, hanem az ott található további hetet is: megállapítása szerint öt szabálytalanul van bekötve, egy félig igen, egy teljesen jól.

Ez a történet szakmai oldala, de az elmúlt napokban ez volt a legkevésbé hangsúlyos Győrben.

Kitépte? Nem tépte?

A tűzcsapsztori Hajtó Péter videójával kezdődött, amelyet mostanra csaknem 150 ezren megnéztek a TikTokon, illetve a Facebookon. Az alig több mint egyperces felvételen Hajtó a tűzcsap mellett áll, majd kisebb küzdelem után kifordítja a meglazult oszlopot a földből, és jól látszik, hogy az nincs rákötve a vízvezetékre. A győri önkormányzati képviselő bejelenti, hogy büntetőfeljelentést tesz, a Telex megkeresésére pedig elmondta azt is, hogy az ügyészség a beadványát befogadta és nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés ügyében.

Hajtó egyet nem tett ekkor még hozzá: bár a videót január 22-én élesítette, de a felvételeket nem akkor készítette, hanem tavaly október végén.

A helyi vízműcég, a Pannon-Víz igazgatója a győri önkormányzat médiafelületein cáfolta a képviselőt, mondván, ezt a csapot lakossági bejelentés alapján azóta már megjavították, és eleve akkor tehették le a földbe, amikor még Borkai Zsolt volt a polgármester. A rendszer pedig olyan, hogy ha valaki a tűzcsapot (ezen a vonalon) a rendszerből kitépi, akkor az automatikusan lezár, hogy a víz ne folyjon fölöslegesen a földbe.

Innentől kezdve a helyi önkormányzati média Hajtó Péter videóját úgy kezelte, hogy a Fideszből nyáron kizárt politikus „kitépte a tűzcsapot”.

Ezzel a címlappal jelent meg a Győr+ Média hetilapjának múlt pénteki, legfrissebb száma is:

Az önkormányzati újság címlapja – Fotó: Győr+ Média
Az önkormányzati újság címlapja – Fotó: Győr+ Média

A városvezetés szintén válaszlépésre szánta el magát, amikor Huszár Gábor nevében egy közleményt adott ki. Huszár személye önmagában is érdekes, ő ugyanis a Gyárváros–Jancsifalu–Likócs fejlődéséért felelős polgármesteri biztos, Dézsi Csaba András polgármester nevezte ki a közelmúltban. Kitalálhatják: ez Hajtó Péter önkormányzati képviselő körzete.

Szóval Huszár azon túl, hogy felszólította Hajtót, mondjon le a képviselőségéről, a közleményben leírta – vagy valaki a nevében –, hogy az önkormányzat a szükséges jogi lépéseket megteszi rongálás miatt. Közben más országos médiumokban is megjelentek tudósítások, a „rongáló Hajtóról”, a képviselő erről is beszélt, amikor a lejáratását ecsetelte.

Kik lettek az ügy szereplői?

Hajtó Péter nevét országos szinten nem sokan ismerték egészen tavaly februárig, amikor az akkor még a helyi Fidesz-frakcióban ülő képviselő díszpolgárnak jelölte Borkai Zsoltot. Borkaiból nem lett díszpolgár, Hajtóból viszont kegyvesztett igen. A győri közgyűlési frakcióból való kizárására ugyanakkor csak a tavaly nyári balhéja után került sor, amikor részegen cifrákat mondott az augusztus 20-hoz kapcsolódó, általa rendezett koncertsorozaton. Azóta nyílt harcot vív a városvezetéssel, valójában Dézsi Csaba Andrással, de a legutóbbi húzása – közvetve – Radnóti Ákos alpolgármester lemondásához vezetett. Most pedig jött a tűzcsapügy.

Dézsi egy ideig nem szállt be nyíltan az ügybe, Huszár Gábor volt, aki az önkormányzatot, illetve a városvezetést névvel képviselte. Szombaton azonban már posztolt a polgármester a Facebook-oldalán, megerősítve a feljelentést, illetve még hozzátette, hogy „egyesek már csak a több mint 4 hónap múlva esedékes választások kampányában tudnak gondolkozni, és természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy számos hazug vádat kell majd elviselnünk”.

A polgármesteri választáson 2024-ben újra induló Borkai Zsolt nem tett eddig semmit az ügyben, de mivel Hajtó az ő szövetségese, egyesek az ő nevét is megemlítik. Hajtót kérdeztük a sajtótájékoztatóján, hogy Borkaival egyeztetett-e az akciójáról, azt felelte, hogy „elmondtam neki a helyzetet, azt válaszolta, hogy ha ilyen megtörténhetett, azzal foglalkozni kell”.

Hajtó továbbra is tartja magát ahhoz – de ez szerepel a szakértői anyagban is –, hogy a tűzcsapokat 2022-ben rakták ide. A Pannon-Víz dokumentációja szerint 2018-ban, akkor viszont még Borkai volt a polgármester.

Jogos kérdés, hogy ha valóban ősz végén készítette a videót, miért most töltötte fel. Mert így valóban kampánytémává tette, elterelve a figyelmet a legfontosabbról, hogy egy használhatatlan tűzcsap komoly problémát jelenthet a győri ipari parkhoz vezető úton. A Telexnek Hajtó erre azt mondta:

Nem én tettem ezt kampánytémává, hanem azok, akik a helyzet kezelése helyett inkább belém álltak.

Arra hivatkozott, hogy október végén az önkéntes tűzoltók jelzésére ő volt az, aki „állampolgári bejelentést” tett a vízszolgáltatónál, és ezzel párhuzamosan feljelentést is az ügyészségen. A videófelvétellel várt, amíg kiderül, hogy nyomozás lesz-e az ügyben, ez decemberben dőlt el. „Gyakran járok erre, így amikor láttam, hogy nem történik semmi a tűzcsappal, januárban megosztottam a videót.” Szerinte a régi csap kivételét és az új berakását – ami ráadásul fix rögzítésű, nem lezárós, mint a régi – valamikor januárban végezhették el. De nem jól. A szakértő szerint ugyanis „az ilyen magasságban elhelyezett csatlakozó elemek a tűzcsapot használókra rendkívüli veszélyt jelentenek, mivel egy esetleges tömlő leszakadás súlyos sérüléseket tud okozni”.

Ahogy az előző cikkünknél, úgy most is megkerestük a Pannon-Víz Zrt.-t, választ egyelőre most sem kaptunk. A vízszolgáltató igazgatója az önkormányzati médiának korábban azt mondta, a csapot novemberben javították. Ha kérdéseinkre, amelyek Hajtó Péter több állítására is vonatkoznak, válaszolnak a későbbiekben, cikkünket frissítjük.

A nem túl jó minőségű kép perdöntő bizonyíték, mert ekkor fordították ki a tűzoltók a csapot
A nem túl jó minőségű kép perdöntő bizonyíték, mert ekkor fordították ki a tűzoltók a csapot

A baloldal ebből kimarad

A győri ellenzékről az év elején írtunk, előre mutató dolog, megállapodás egy közös polgármesterjelöltről náluk azóta sem történt. Sőt: úgy tűnik, befagytak a tárgyalások, a helyi civil jelöltet, Pintér Bencét (Tiszta Szívvel a Városért) a klasszikus baloldali pártok csak úgy nem fogadják el, Pintérék viszont egy előválasztást tartanak fölöslegesnek, arra hivatkozva, hogy az egyszer már levitézlett baloldali politikusokkal fölösleges ismét nekifutni egy olyan választásnak, amelyben Borkai és Dézsi az ellenfél.

Pintérék elkezdtek már maguk kampányolni, ők a marcalvárosi kiserdőért gyűjtenek aláírásokat, ebben a témában a minap tartott az önkormányzat is lakossági fórumot; illetve a hétvégén, az I. Győri Bál alatt osztottak ételt, azzal a felkiáltással, hogy „míg a fideszes Dézsi Csaba András az önkormányzat pénzén luxusbálozott, mi ételt osztottunk”.

A DK és az MSZP láthatóan még kivár a kampány indításával, bár az ő ellenzéki megállapodástervezetükben az szerepelt, hogy február 15-ig le kellene bonyolítani az előválasztást, ami alapján összeállhatna egy közös lista és egy közös polgármesterjelölt. Ennek még nyomát sem látni. Hétfőn azonban hivatalosan is bejelentették, hogy Glázer Tímea lesz a DK polgármesterjelöltje, kicsivel később pedig a Jobbik jelezte, hogy támogatja Glázert. A Tiszta Szívvel egyesület viszont „még feltételesen sem”. A tűzcsap náluk nem téma.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!