A miniszterelnöki találkozó után dönthet a Fidesz-frakció a svéd NATO-csatlakozásról

2024. január 25. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök találkozója után dönthet a Fidesz-frakció Svédország NATO-csatlakozásáról, írja az ATV.hu a kormánypárt frakciójának válaszára hivatkozva. Az ATV arra volt kíváncsi, hogy indokoltnak tartják-e rendkívüli parlamenti ülés összehívását Svédország NATO-csatlakozása miatt, illetve mi a feltétele a svéd csatlakozás megszavazásának. Talán a két miniszterelnök találkozója meggyőzi a még bizonytalan fideszes képviselőket. Orbán Balázs szerint a miniszterelnök támogatja a svédek csatlakozását, csak a frakciónak vannak még aggályai.

A magyar miniszterelnök kedden hívta meg svéd kollégáját Magyarországra, hogy „a kölcsönös bizalom elmélyítése” mellett a NATO-csatlakozásukról is beszélgessenek. Erre a svéd külügyminiszter előbb úgy reagált, hogy Svédország nem lát okot magyarországi tárgyalásra. A kormánymédia ezután meg is találta az okot arra, miért nem jön a svéd miniszterelnök: mert épp adófizetők pénzén bulizgat. A svéd miniszterelnök végül mégis elfogadta a meghívást.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke erre azzal reagált, hogy: „A svéd miniszterelnök válaszlevelében pozitívan reagált a meghívásra, az ügyben továbbra is halad minden a maga útján.”

Kedden a török parlament ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. Ezzel Magyarország lett az utolsó, amely még ezt nem tette meg, pedig a kormány végig azt ígérte, hogy nem ők lesznek az utolsók. Kövér László azért nem érzi rosszul magát emiatt, ő személy szerint annyira nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!