A svéd miniszterelnök elfogadta Orbán meghívását

2024. január 25. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Várom, hogy egy mindkettőnk számára alkalmas időpontban Budapesten részletesebben is megvitassuk a két ország kapcsolatát, és megerősítsük a két ország közötti bizalmat” – írta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Orbán Viktornak.

A magyar miniszterelnök kedden hívta meg svéd kollégáját Magyarországra, hogy „a kölcsönös bizalom elmélyítése” mellett a NATO-csatlakozásukról is beszélgessenek. Erre a svéd külügyminiszter előbb úgy reagált, hogy Svédország nem lát okot magyarországi tárgyalásra. A kormánymédia ezután meg is találta az okot arra, miért nem jön a svéd miniszterelnök: mert épp adófizetők pénzén bulizgat.

Most viszont a svéd miniszterelnök válaszlevele szerint mégis nyitott egy találkozóra. A levelet a svéd Svt Nyheter nevű újság tette közzé, és a HVG szemlézte.

„Egyetértek Önnel abban, hogy az országaink közötti intenzívebb politikai párbeszéd hasznos lenne” – írja a levélben a svéd miniszterelnök, aki szerint Magyarország és Svédország is több ügyben érdekelt. Például a Gripen repülőgépekről szóló együttműködésben, Magyarország soros uniós elnökségében és a NATO-kérdésében. De hozzátette azt is, hogy a február 1-jei uniós csúcson úgyis lesz alkalmuk egyeztetni.

Megkeresésünkre Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke úgy reagált, hogy: „A svéd miniszterelnök válaszlevelében pozitívan reagált a meghívásra, az ügyben továbbra is halad minden a maga útján.”

Kedden a török parlament ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. Ezzel Magyarország lett az utolsó, amely még ezt nem tette meg, pedig a kormány végig azt ígérte, hogy nem ők lesznek az utolsók. Kövér László azért nem érzi rosszul magát emiatt, ő személy szerint annyira nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!