Karácsony reagált Lázár ajánlatára: Jó az irány, a részleteken múlik, hogy lesz-e megállapodás

2024. január 9. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

„Én ezt a bejelentést úgy értelmezem, hogy óriási lépést teszünk Karácsony Gergely választási programjának végrehajtása érdekében” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, miután Lázár János ajánlatot tett a fővárosnak a Budapest-bérletről szóló megállapodás folytatására. Lázár azt ajánlotta, hogy a minisztérium elfogadja azt, hogy a MÁV és a Volán járatain lehet használni a Budapest-bérletet, cserébe fogadja el a BKK is az ország- és vármegyebérleteket.

Karácsony arról beszélt, hogy választási programjában szerepelt a 14 évnél fiatalabbak ingyenes utazása és az is, hogy Budapesten és az agglomerációban is egységes tarifaközösség jöjjön létre. Szerinte a lényeg az, hogy az országos bérletek elfogadása és a Budapest-bérlet megőrzése egy jó irány.

„Kérdés, hogy mik a részletek, hiszen mind tudjuk, hogy az ördög és az angyal is a részletekben van” – mondta. A következő hetekben hosszú és konstruktív tárgyalásra készül, amiben meghatároznák azokat a részleteket, hogy miképp tudnak elszámolni a közösen szerzett bevételekkel. Hangsúlyozta:

„A közös szolgáltatások mellé közös bevételelszámolásra is szükség van”.

Hozzátette: a fővárosnak csak az a megoldás elfogadható, ami egyszerre jelent pluszforrást a fővárosnak és a kormánynak is. Két dolgot vállalt a főváros részéről: a budapestiek nem járhatnak rosszul, és az a cél, hogy azok is jól járjanak, akik Budapesten közlekednek. Szerinte egy ilyen megállapodás után lehetne arról beszélni, hogy teljesen egységes rendszert, azaz egy regionális BKK-t hozzanak létre, ami az egész közép-magyarországi régiót szolgálja.

„A következő hetekben éles és konstruktív tárgyalásra készülök, így nem szeretném konkrét szavakkal illetni, amiket a miniszter úr mondott” – mondta. Karácsony azonban néhány dologra reagált: azt állítja, hogy a minisztérium részéről nem érkezett olyan tárgyalási javaslat, amely a Budapest-bérlet jelenlegi rendszerének fenntartását szolgálta. „Csak olyan javaslat érkezett, ami egyszerre volt rossz a budapestieknek és Budapest önkormányzatának is.” Karácsony szerint Lázár a rendszert nem ismeri kellő mélységében, mivel azt mondta: a jegybevételek egy százalékát kapja meg az állam a Budapesten keletkező bevételekből, ami nem igaz.

Lázár János az ajánlatot egyébként annyiban pontosította, hogy az Budapest közigazgatási határán belülre vonatkozik, tehát cserébe nem fogadnák el a Budapest-bérleteket például egy Pest megyei járaton. A miniszter úgy fogalmazott, hogy „nincs szándékunk arra, hogy bárkit megkárosítsunk, nem akarjuk szívatni a budapestieket, de még csak a főpolgármestert sem”. Lázár szerint Karácsony „elbambulta” a számlák kifizetését, tőlük pedig nem várhatja senki, hogy ők figyeljenek más munkájára. Szerinte a budapestiek a vidékhez képest többlettámogatást kaptak a kormánytól, de ez a megállapodás 2023 végéig tartott.

A Budapest-bérlet körül kialakult hetek óta tartó vitára annyit reagált az ÉKM minisztere, hogy szerinte a Fővárosi Önkormányzatnak és az önkormányzati választás előtt rosszul álló főpolgármesternek érdeke, hogy patás ördögnek állítsa be a kormányt, ezért nem írta alá a szerződést. Hozzátette: a főváros nem volt hajlandó többet fizetni, végül ezért nem született megállapodás az eddigi rendszer folytatásáról.

Mindenki mást állít Budapest-bérlet kérdésében

2023 utolsó napjaiban merült fel, hogy megszűnhet az egységes Budapest-bérlet, azaz külön bérletet vagy jegyet kellene váltani a főváros közigazgatási határán belül közlekedő, de állami fenntartású járatokra, azaz a MÁV és a Volán járataira, valamint a HÉV-vonalakra. Erről egy kiszivárgott minisztériumi dokumentumból értesült az ország, de a BKK nem sokkal később bejelentette: sikerült megállapodni, így mégsem szűnik meg a bérlettípus.

Ezután viszont a MÁV is beszállt az üzengetésbe, és bejelentették: nem pont arról szól a megállapodás, amiről a BKK tájékoztatott, így március 1-jétől mégis megszűnik a Budapest-bérlet, az RTL értesülései szerint viszont a MÁV dokumentumaiban nincs ilyesmire utalás.

Közben a kormány és a főváros egymásra mutogat, amikor az kerül szóba, ki miatt szűnhet meg ez a bérlettípus. A kormánymédiához egyre közelebb kerülő Index egy kiszivárgott BKK-s levelezés nyilvánosságra hozatalakor azt írta, a főváros akarja megszüntetni a bérletet, Karácsony Gergely főpolgármester azonban ezt cáfolta. A BKK vezérigazgatója Walter Katalin a Telexnek arról beszélt, hogy a BKK-s levelezésben egy 2022-es elszámolásról volt szó, a BKK pedig ajánlatot sem kapott a minisztériumtól a Budapest-bérletről szóló megállapodás folytatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!