Karácsony cáfolja, hogy a kormány helyett ő és Draskovics Tibor „fúrta meg” a Budapest-bérletet

2024. január 3. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Onnan lehet tudni, hogy a kormány kifogy az észérvekből, hogy hadrendbe állítják a hazug propagandát” – reagálta Karácsony Gergely főpolgármester az Index azon értesülésére, miszerint nem a kormány, hanem Karácsony Gergely és Draskovics Tibor „fúrta meg” a Budapest-bérletet. A lap egy hozzájuk eljutott BKK-s levelezés alapján állítja: a főváros kapott ajánlatot a folytatásra. Ezt az állítást pontokban cáfolta a főpolgármester: szerinte hiába fizetnének többet, a Budapest-bérlet mindenképp megszűnne.

Az Index egy hozzájuk eljutott levelezésre hivatkozik, ami többek közt Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke (korábban Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere) és Walter Katalin között zajlott. A lap az email alapján azt írta, hogy „úgy tűnik, hogy a főváros tudatosan döntött” az együttműködése felszámolása mellett. A levelezés alapján közölték, hogy a korábbinál 16 százalékkal kellett volna a fővárosnak többet fizetnie az államnak: 7,4 milliárd helyett 8,6-ot kért az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM). Állítólag erre mondtak nemet Karácsonyék.

Karácsony Gergely néhány napja azt állította, hogy a pénzügyi elszámolásnak nincs köze a Budapest-bérlet ügyéhez. Karácsony szerint a bérlettípus mindenkinek jó, de lehet, hogy Lázár Jánosnak nem. A főpolgármester az Index, a BKK-s levelezésből kikövetkeztetett állításait tételesen, hat pontban cáfolta.

Karácsony szerint az ÉKM annak ellenére nem adja oda a fővárosnak a közösségi közlekedés költségeihez való 12 milliárdos állami hozzájárulást, hogy azt a költségvetési törvény is előírja. A minisztérium ajánlata szerinte az volt, hogy a főváros fizessen a 2022-es év elszámolásaként az eddigi 6,58 milliárd forint fölött plusz 2,17 milliárd forintot. Hozzátette:

se a 12 milliárd forint folyósítása, se az agglomerációs megállapodás meghosszabbítása nem volt a része az „ajánlatnak”.

A főpolgármester azt állítja, hogy a főváros hiába fizetne többet, a kormány akkor is megszüntetné a Budapest-bérletet. A főpolgármester szerint az év végén, utolsó pillanatban a BKK, a MÁV-HÉV és a Volánbusz között létrejött megállapodás a Budapest-bérlet fenntartásáról határozatlan idejű volt. Szerinte a kormány ezt a megállapodást fel is akarja mondani március 1-től, „megkárosítva ezzel több százezer budapesti és agglomerációs polgárt”.

„Nincs semmilyen észérv a Budapest-bérlet megszüntetésére, a kormány a beborult költségvetését és a tönkrement MÁV helyzetét akarja Budapest kárára kezelni” – írta Karácsony. Hozzátette: a kormány által hét éve „einstandolt” HÉV egyre csak rohad, a január pedig járatritkítással kezdődött. Szerinte az is nagyon nagy részben a BKK által nyújtott szolgáltatásoknak köszönhető, hogy a HÉV egyáltalán még működik.

Egy kiszivárgott tervezet szerint januártól szűnt volna meg a bérlettípus. A BKK nem sokkal később bejelentette, hogy sikerült megállapodni, határozatlan időre minden maradhat ugyanúgy. Végül a MÁV-on keresztül finomított a közlekedési minisztérium: a „határozatlan idő” március 1-ig tart, ezután megszűnik a Budapest-bérlet. A főváros a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztériumra mutogat, akik az új tarifarendszer bevezetésével magyarázták a döntést.

A Budapest-bérlet megszüntetésével azok járhatnak igazán rosszul, akik a főváros területén belül rendszeresen használják az állami üzemeltetésű HÉV vagy a Volánbusz azon járatait, amelyek szintén a főváros belterületén közlekednek. Ez a két lehetőség becsléseink szerint több százezer utast érinthet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!