Navracsics: Sokkal konfliktusosabb európai politikára kell felkészülnünk az EP-választások után

2023. december 27. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint még nem lehet kulturális közösségnek nevezni az Európai Uniót, és az európai uniós választások komoly hangsúlyeltolódást eredményezhetnek az Európai Parlament tevékenységében. A miniszter a Magyar Nemzetnek azt mondta, az európai integráció életben tartásához elengedhetetlen, hogy egy olyan kulturális közösség alakuljon ki, amely tiszteletben tartja a nemzetek sajátosságait.

Beszélt a lapnak a magyar elnökség jelentőségéről, Ukrajna esetleges csatlakozásáról is. „Elég valószínű, hogy mind a mezőgazdasági támogatások, mind a kohéziós pénzek jelentős része Ukrajnához kerülne, hiszen az országnak ezen a területen is nagyon alacsonyak a fejlettségi mutatói. Így pedig, ha a jelenlegi elvek mentén osztanák szét az európai uniós költségvetést, Ukrajna Moldovával kiegészülve elvinné a most rendelkezésre álló összegek döntő többségét, több ezer milliárd eurót. Ezért is gondoljuk úgy, hogy Ukrajna még nem érett meg a csatlakozásra” – mondta.

Navracsics beszélt arról is, hogy jelenleg még három, Magyarországnak járó operatív program van felfüggesztés alatt, ezek 45 százalék már szabadon elérhető, 55 százalékot pedig tavaly decemberben további döntésig vagy mérlegelésig felfüggesztett a tanács.

December közepén ezermilliárdokhoz nyitotta meg az utat az Európai Bizottság, erről részletesen itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!