A Hír TV tudósítójaként tért vissza Bende Balázs, a közmédia korábbi ismert arca

2023. december 22. – 10:56

A Hír TV tudósítójaként tért vissza Bende Balázs, a közmédia korábbi ismert arca
Bende Balázs Prágában – Fotó: Hír TV

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypárti média nézőinek ismert arc tért vissza a képernyőre: Bende Balázs a közmédia korábbi vezető külpolitikai szerkesztője a Hír TV tudósítójaként jelentkezett be a prágai tömeggyilkosság helyszínéről. Bende már csütörtök este Prágából tudósított, majd a kormányközeli csatorna péntek reggeli műsorban is kapcsolták.

Bende a tavalyi parlamenti választás után egy hónappal egészségügyi okokra hivatkozva távozott a közmédiától, most a 2024-es európai parlamenti választás előtt fél évvel visszatért a médiába.

Az M1 egyik vezető szerkesztőjeként korábban sarkos külpolitikai elemzéseivel és a kormány iránti szimpátiájának kinyilvánításával hívta fel magára a figyelmet. A Szabad Európához kiszivárgó hangfelvételek szerint Bende arról beszélt az egyik szerkesztőségi értekezleten, hogy senkit nem érhet váratlanul, ha azt mondja, a közmédiában nem az ellenzéki összefogást támogatják. „Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza” – fogalmazott Bende.

„Itt akárki akármit szeretne hallani, el fogom keseríteni, nem lesz kivétel. Aki be van osztva, rákerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla” – fogalmazott Bende, majd így folytatta felvétel szerint:

„Továbbra is az a felállás, hogy akinek ez nem tetszik, annak be kell menni a főnökhöz, be kell adni a felmondását, és el kell menni. Nem kötelező senkinek itt dolgozni.”

Bende közölte azt is a munkatársaival akkor, hogy mindenkinek meg kell mondania, hogy ezekkel a feltételekkel is hajlandó-e a közmédiánál dolgozni. „Most kell eldönteni, és én most szeretnék mindenkitől egyértelmű választ kapni, hogy ezen körülmények között fog-e, hajlandó-e itt dolgozni. Amennyiben nem, akkor viszont meg kell beszéljük, hogyan tovább. Mert nekem sincs energiám, időm óvodásat meg óvóbácsisat játszani senkivel. Senkit nem tartok annyira értelmetlen és buta embernek, hogy ne fogja fel, hol dolgozik, és mi az elvárás. Aki nem fogja fel, hogy hol dolgozik, és mi az elvárás, az vagy buta, vagy hazudik. Egyikre sincs szükségünk.”

Bende nevéhez köthető a kérdésekkel provokáló osztrák újságíróról szóló anyag is.

Idén májusban Bende a Tageszeitung a német napilap magyarországi médiaszabadság helyzetéről készített riportjában szólalt meg, akkor egy dél-alföldi tanyán élt elvonultan, és gazdálkodott, bikákkal foglalkozott. Azt mondta, visszavonulása óta már csak egykori újságírónak tartja magát, és azért távozott az MTVA-tól, hogy több időt tölthessen a családjával.

Írásban kerestük a Hír TV sajtóosztályát, hogy megtudjuk, Bende mióta dolgozik a csatornánál tudósítóként. Cikkünk megjelenéséig még nem reagáltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!