Nincs hatalma a kormánynak az MTVA felett – mondja a szerkesztőből bikatenyésztővé lett Bende Balázs

2023. május 3. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Részletes riportot írt a magyarországi médiaszabadság helyzetéről a német baloldali napilap, a Tageszeitung. A riportban kiemelték annak az osztrák újságírónak az esetét, aki még 2021 áprilisában küldött kérdéseket a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának – válaszul pedig lejáratókampány indult ellene az állami médiában.

A „kérdésekkel provokáló újságíróról” szóló anyagokat többek között az a Bende Balázs jegyezte, aki az MTVA külpolitikai hírszerkesztője volt egészen 2022 áprilisáig. A választások után azonban távozott az állami médiától, és nem nyilatkozott arról, miért döntött így, és hol folytatja a jövőben.

A Taz riportereinek megkeresését viszont nem utasította el Bende, akivel egy dél-alföldi faluban találkoztak, Budapesttől egy óra útra. Az egykori külpolitikai megmondóember visszavonultan él egy tanyán, ahol bikákat tart. Amikor a német riporterek megérkeztek hozzá, sötétzöld mellényt, bő nadrágot és gumicsizmát viselt, és épp egy megszökött bikát hajtott vissza magához.

Bende Balázs még az MTVA külpolitikai szerkesztőjeként öltönyben – Forrás: MTVA
Bende Balázs még az MTVA külpolitikai szerkesztőjeként öltönyben – Forrás: MTVA

Bende elmondása szerint azért ült le a német újságírókkal beszélgetni, mert „nem kellene kollégáknak egymás közt ellenségeskednie”. Igaz, visszavonulása óta már csak egykori újságírónak tartja magát, és azért távozott az MTVA-tól, hogy több időt tölthessen a családjával.

A Tschinderle-ügyről Bende azt mondta, megérti, hogy „a baloldali-liberális újságírók szemében nem ő a történet hőse”, és „ez így van rendjén”. Mint mondta, nem ismerte korábban sem az osztrák újságírót, sem a Profil nevű hetilapot, amelynek Tschinderle dolgozott. Szerinte azonban az újságíró nem kérdezni akart, hanem „politikai nyilatkozatot” tett arról, hogy a magyar kormány szélsőjobboldali csoportokkal kokettál.

„Azt a benyomást keltette ezzel, hogy a magyar választók nem értik sem a demokráciát, sem a világot. Meggondolatlanul adták le a szavazatukat, aminek az eredménye egy elnyomó, szélsőjobboldali és idegengyűlölő kormány lett, ami az emberek nyakára ült, és onnan rántja le őket a sárba. Ez egy sértés. Sértés a magyarok felé”

– mondta a riportereknek Bende. Hozzátette: nem bánta meg, hogy elkészítette a „kérdésekkel provokáló újságíróról” szóló anyagot, mert szerinte Tschinderle részéről „ez egy olyan epizód volt az európai újságírás történetében, amire nem lett volna szükség”.

A Taz riportja felveti azt a kérdést is, hogyan kerültek egyáltalán az osztrák újságíró kérdései a kormánypárttól szinte azonnal a kormány propagandáját hirdető állami híradó szerkesztőinek a kezébe. Erre a német lapnak sem a Fidesz EP-frakciója, sem az MTVA nem válaszolt – Bende viszont igen.

Elmondása szerint a Fidesz egyik sajtóreferense küldte nekik emailen először angolul, majd órákkal később magyarul is az osztrák riporter Fidesznek címzett kérdéseit.

Ez azért külön érdekes, mert elvégre a törvényileg közszolgálati feladatokat ellátni hivatott MTVA-t nem egy párt kedvéért tartjuk fenn mi, adófizetők a pénzünkből, hanem azért, hogy objektíven, a kormánytól függetlenül tájékoztassa a közvéleményt a közéletileg releváns ügyekben. Az, hogy a Fidesz egy ilyen lépéssel megmutatja, hogy az állami tévé nekik nem több a kormánypárt szócsövénél, arra utal, hogy sem nekik, sem az MTVA-nak nem áll szándékában ellátni az állami média közszolgálati feladatát.

Bende szerint viszont ez része a média átpolitizáltságának, ami nemcsak Magyarországra, de Európára és az Egyesült Államokra is jellemző. Szerinte a politikai vita – különösen választási években – kiterjed a médiára is: „Ez egy háború, egy piszkos, véres háború.” Azonban hozzátette, hogy szerinte a kormány nem foglalta el és nem is központosította a médiát.

„De bizonyos médiumok most olyan emberek kezében vannak, akik ugyanúgy gondolkoznak dolgokról, mint a kormány”

– mondta Bende.

A cikk emellett részletesen bemutatja azt, hogyan lett a közszolgálati médiából állami kormányszócső, hogyan lett egyre szélesebb a kormánypárti médiaportfólió az elmúlt években, és persze milyen szerepe volt ebben Rogán Antal propagandaminiszternek.

Bár a cikkben megszólal egy volt MTVA-kolléga is, aki szerint az állami média hírszerkesztőségének munkájában közvetlen beleszólása volt és van Rogán Antalnak, Bende szerint ez nem igaz.

Az egykori külpolitikai szerkesztő azt elismerte, hogy a kormány emberei be vannak csatornázva a médiumok vezetőihez, akiknek elmondják, mely témákat érdemes felkapni, és melyeket nem. De hozzátette: „Csalódott lennék, ha nem ez lenne a példa az egész világon.” Szerinte ugyanis egy ilyen „információátadás” a normális ügymenet része. „Viszont ez semmiféleképpen sem cenzúra. A kormánynak nincs hatalma az MTVA vezetése felett” – hangsúlyozta Bende.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!