Franziska Tschinderle: Kíváncsi vagyok, a Fidesz miért félt válaszolni a kérdéseimre

2021. április 9. – 20:58

frissítve

Franziska Tschinderle: Kíváncsi vagyok, a Fidesz miért félt válaszolni a kérdéseimre
Franziska Tschinderle kérdezett a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjától Fotó: Franziska Tschinderle Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Kérdésekkel provokáltuk az újságírót, akit az évi 120 milliárd forintnyi közpénzből fenntartott magyar állami média azzal vádolt, hogy kérdéseket merészelt feltenni a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóról.

Két egymást követő napon is többperces riportot szentelt az évi 120 milliárd forintból fenntartott közmédia annak az egész országot megmozgató eseménynek, hogy egy osztrák újságíró kérdéseket merészelt feltenni a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóról. A közel ötperces második riport szerint a „balliberális sajtó” összefogott az osztrák újságíró védelmében, akiről a Híradó szerdán már leleplező anyagban mutatta be, hogy „provokatív feltételezéseket megfogalmazva” kérdezte a Fidesz EP-képviselőit.

Az újságíró amúgy ezeket a kérdéseket tette fel a Fidesz EP-delegációjának:

  • Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették erőiket, és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását, miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Gyűlés vagy az osztrák FPÖ részéről ezen a történelmi találkozón?
  • Mi a szövetség célja, és ki fontolgatja a belépését?
  • Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség, és az 1980-as évekig megy vissza. Többször is elbukott már olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?

A Profil főszerkesztője, Christian Rainer külön véleménycikket szentelt az M1-es riportnak, az írást ezzel a felütéssel osztotta meg Twitteren: „Ez példátlan, vagy inkább tipikus példának tekinthető támadás a sajtószabadság és egy újságíró ellen – éppen annak a rendszernek a részéről, amellyel szemben Ausztria kormánya ambivalens, és rendszeresen kritikátlan álláspontot képvisel. A külügyminisztertől nyilatkozatot kértünk.”

Az osztrák külügyminisztérium pedig a Telex erről szóló kérdéseire azt írta, hogy a kritikus kérdések feltevése a média alapvető feladata, ezért a Franziska Tschinderle osztrák újságírónővel szembeni bánásmódot elfogadhatatlannak tartják.

Mi az érintetett, Franziska Tschinderle újságírót közvetlenül kerestük meg:

Honnan tudta meg, hogy bekerült a magyar állami médiába? Tőlem (a riport megjelenését követő kora reggelen írtam az érintett újságírónak – a szerk.), vagy már korábban látta az esti riportot?

Szerda este már láttam a riportot. A lapom munkatársaival meg is beszéltem, hogyan reagáljak. Másnap reggel viszont egyre többen tettek közzé nyilatkozatokat, különösen a politikai pártok tanúsítottak szolidaritást, de a Riporterek Határok Nélkül is állást foglalt az ügyben.

Mit tehet az, aki ilyen típusú célkeresztbe kerül?

Tegye láthatóvá a támadást, beszéljen róla. Fontos volt számomra az is, hogy elérhetővé, a nyilvánosság számára világossá tegyem azokat a kérdéseket, amelyeket eredetileg a Fidesznek küldtem: hogy mindenki lássa ezeket, és így önállóan döntsön arról, „provokatívnak” találja-e, vagy sem a kérdéseimet.

Mit gondol arról, amikor bárki azt kifogásolja, hogy egy újságírónak kérdései vannak?

Ha megtiltjuk az újságírónak, hogy kérdéseket tegyen fel, akkor teljesen el is temetjük a munkáját. Ez a munkánk legfontosabb értelme. Sajnos egy olyan országban, amely az Európai Unió része, most mégis az a helyzet állt elő, hogy ezt is meg kell védenünk.

Kijelenthető, hogy a magyar állami média le akarta járatni?

Nem engem személy szerint, hanem minden újságírót, aki jól végzi a munkáját. Magyarországon belül és külföldön is. Csak arra használnak engem, hogy megijesszenek mindannyiunkat. De nem hallgatunk, és megosztjuk tapasztalatainkat a nyilvánossággal. Senki sem akar olyan világban élni, ahol a kérdések feltevését fenyegetésnek tekintik.

Megkereste önt a közmédia bármilyen módon, hogy kifejtse a véleményét az ügyben?

Nem, de az eset nyilvánosságra kerülése után több újságíró keresett, és csütörtök este beszélhettem is erről a mi köztévénkben.

Valójában volt provokatív szándéka a konkrét kérdéseivel?

Természetesen nem. Szó szerint csak egy emailt küldtem, és azt tettem, amit mindig is: lehetőséget adtam az általam megjelenített politikai pártoknak arra, hogy kifejtsék a véleményüket. Hasonló kérdéseket küldtem különböző küldöttségeknek Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban is. De csak a Fidesz döntött úgy, hogy egy állami tévécsatornához küldi ezeket a kérdéseket, amelyet a hírek szerint ők irányítanak. Miért nem válaszoltak a kérdésekre? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ennek mi az oka. Mondjon nekem akár csak még egy olyan politikai pártot, amely nem akarja a programját/nézeteit a nyilvánosság számára megmagyarázni!

De mégis: a magyar közmédia azt állítja, eleve lejárató cikket akart írni a magyar kormányról és elsősorban Orbán Viktor miniszterelnökről. Ez igaz?

Mióta tilos a miniszterelnökről beszámolni? Ezt tettem, mint sok más újságíró Ausztriában és Európában. És folytatom is ezt, mert ez a munkám.

Mennyire követi a magyarországi eseményeket – vagy kérdezhetném úgy is: mennyire lepődött meg ezen az eljáráson?

Nagyon meglepő volt, hogy őszinte legyek! Kapcsolatban állok olyan budapesti kollégákkal, akik azt már korábban is mondták, hogy a lapjuk, vagy akár a főszerkesztőjük támadásokat volt kénytelen elviselni az általuk készített cikkek miatt. Ez elég rossz. De egy ilyen támadás megindítása csak egy email miatt!? Ez új és aggasztó fejlemény – még Magyarországról is. Ez az oka annak is, hogy a hazám külügyminisztere felhívta a magyar külügyminisztert. Nyilatkozatában ő is azt hangsúlyozta, hogy a kérdések feltevése az újságírók tevékenységének alapvető eleme.

Ez azt is jelenti, hogy a jövőben is kérdésekkel „provokál” majd?

Ismétlem: a kérdéseim nem „provokáltak”, vagy legalábbis nem ez volt a szándékuk. Ha a Fidesz küldöttségéből bárki időt szakított volna arra, hogy telefonos interjút készítsen velem, akkor azt látta volna, hogy mindaz, amit kérdeztem, az arra irányult, hogy valóban megválaszolják a nyilvánosság érdeklődésére számot tartó kérdéseket: hogyan nézhet majd ki egy jövőbeli európai szövetség, és min dolgozik a Fidesz ezen a téren jelenleg. Hogy megtudjuk, mit képviselnek ők Európában. Ez egyáltalán nem provokatív, az erre irányuló kérdéseket feltehetnénk akár egy sajtótájékoztatón is. Kíváncsi vagyok, a Fidesz miért félt válaszolni rájuk.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!