Kérdésekkel provokáló újságíró: Nem fogjuk abbahagyni

2021. április 8. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mint arról már mi is beszámoltunk, a maga kategóriájában fantasztikus riporttal jelentkezett az évi 118 milliárd forintból fenntartott állami MTVA zászlóshajójának híradója szerdán: egy osztrák újságíró kérdéseket mert feltenni a Fidesznek.

Hogy ebből hogyan vezette le a médiatörvény szerint közszolgálati feladatokat ellátni hivatott M1, hogy a riportertől „provokatív, kérdésnek álcázott állítások” érkeztek, arról bővebben itt olvashat.

Az azóta már elhíresült „Kérdésekkel provokált az újságíró” című riport főhőse, Franziska Tschinderle az egyik legolvasottabb osztrák politikai hetilap, a Profil munkatársa, akit a Hvg.hu kérdezett meg a sajtótörténelmi eseményről:

„Ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük. Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”

– mondta Tschinderle. Az újságíró amúgy ezeket a kérdéseket tette fel a Fidesz EP-delegációjának:

  • Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették erőiket és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását, miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Gyűlés vagy az osztrák FPÖ részéről ezen a történelmi találkozón?
  • Mi a szövetség célja és ki fontolgatja a belépését?
  • Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség, és az 1980-as évekig megy vissza. Többször is elbukott már olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország, vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?

A Profil főszerkesztője, Christian Rainer külön véleménycikket szentelt az M1-es riportnak, az írást ezzel a felütéssel osztotta meg Twitteren:

„Ez példátlan, vagy inkább tipikus példának tekinthető támadás a sajtószabadság és egy újságíró ellen – éppen annak a rendszernek a részéről, amellyel szemben Ausztria kormánya ambivalens és rendszeresen kritikátlan álláspontot képvisel. A külügyminisztertől nyilatkozatot kértünk.”

A Fidesz EP-delegációja szerint Tschinderle kérdései „nem konkrét kérdések, csak provokatív állítások”, ezért nem kommentálják őket. Ellentétben az M1-gyel, az állami televízió kommentárja szerint ugyanis az újságíró érdeklődése egy összehangolt hadjárat része lehet: a találkozó óta „még egy hét sem telt el, de az európai balliberális sajtó máris példátlan támadásba lendült” – hangzik el a riportot készítő Bende Balázstól, aki még egy novemberben kiszivárgott szerkesztőségi hangfelvételen magyarázta az MTVA munkatársai számára a „megfelelő narratívát”.

A „kérdésekkel való provokálás” híre egyébként már eljutott Ausztriába is: a liberális Standard arról számol be, hogy az osztrák szocdemek, zöldek és liberálisok szerint megtámadták az újságírót a riportban. A közszolgálati ORF esti híradójának műsorvezetője, Armin Wolf szerint „az Orbán-kormány másképp gondolkozik a sajtószabadságról. Ez az a »médiapiac«, amit még Ibizán kívánt Strache úr Ausztriának”. A Riporterek Határok Nélkül osztrák szervezete pedig szintén elfogadhatatlannak tartja az MTVA szerda esti riportját, és azonnali bocsánatkérést várnak az M1-től.

A történelmi riportot, ha esetleg még nem látta, itt tekintheti meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!