Kiszivárgott hangfelvételen magyarázzák a köztévé vezető szerkesztői, hogy „az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”

2020. november 12. – 14:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közmédia egyik szerkesztőségi értekezletéről kiszivárgó hanganyagok kerültek a Szabad Európa birtokába, amelyeken Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője és Németh Zsolt csatornaigazgató vélhetően a beosztottjaihoz beszél.

Többek között olyan mondatok hangoznak el, hogy

„A következő a szituáció: mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben…nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit ez nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincsen, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet haza, és nem is kell többet jöjjön.” (A felvétel itt meghallgatható.)

A Szabad Európa szerint a felvételeken szereplő mondatok tavaly márciusban, az európai parlamenti választások előtti kampány időszakában hangoztak el a külpolitikai rovat értekezletén. Bende arról is beszélt, hogy nem lehet arra számítani, hogy ki fognak maradni a „politikai jellegű” anyagokból:

„Elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel, és egyebek. Itt akárki akármit szeretne hallani, el fogom keseríteni, nem lesz kivétel. Aki be van osztva, rákerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla. Továbbra is az a felállás, hogy akinek ez nem tetszik, annak be kell menni a főnökhöz, be kell adni a felmondását, és el kell menni. Nem kötelező senkinek itt dolgozni.” (A felvétel itt meghallgatható.)

Bende közölte azt is, hogy mindenkinek meg kell mondania, hogy ezekkel a feltételekkel is hajlandó-e a közmédiánál dolgozni. „Most kell eldönteni, és én most szeretnék mindenkitől egyértelmű választ kapni, hogy ezen körülmények között fog-e, hajlandó-e itt dolgozni. Amennyiben nem, akkor viszont meg kell beszéljük, hogyan tovább. Mert nekem sincs energiám, időm óvodásat meg óvóbácsisat játszani senkivel. Senkit nem tartok annyira értelmetlen és buta embernek, hogy ne fogja fel, hol dolgozik, és mi az elvárás. Aki nem fogja fel, hogy hol dolgozik, és mi az elvárás, az vagy buta, vagy hazudik. Egyikre sincs szükségünk” – mondta Bende. (A felvétel itt meghallgatható.)

A lap szerint miután Bende végzett mondanivalójának lényegi részével, megérkezett az értekezletre a Pitbull becenevű Németh Zsolt csatornaigazgató is. A kollégák ekkor kérdéseket tettek fel, amelyek közül az egyik kérdés azt firtatta, mennyire szabad a híradósoknak erős kifejezéseket használniuk. Erre Németh Zsolt azt javasolta, hogy meg kell hívni egy megfelelő szakértőt (a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatóját, Szánthó Miklóst említi), aki már fogalmazhat határozottan.

„Ez sem példa nélküli, csináltunk már ilyet is, hogy valaki mond valamit, de nem túl acélos. Értjük, hogy egyébként… Azt hiszem, talán valami merkeles mondat volt, hogy nem is olyan régen… Hogy mond valamit, amire azért úgy mmm, de tudjuk, hogy ő oda akar baszni. Semmi gond, elmondjuk azt a mondatot, és akkor megkérdezzük a Szánthó Miklóst, aki meg odabassza, hogy egyébként ez mit jelent. És akkor el is mondtuk korrektül azt az adott szituációt, de le is egyszerűsítettük a népeknek, hogy na akkor ezt ezért kell így vagy úgy értelmezni. Ilyet is csináltunk nem egy alkalommal” – mondta Németh Zsolt. (A felvétel meghallgatható itt.)

(Szánthó Miklós akkor még az Alapjogokért Központ igazgatója és a közmédia állandó meghívott vendége volt, nem sokkal később azonban kinevezték a kormányközelinek tartott médiaholding, a KESMA vezetőjének.)

A lap felidézi, hogy miután 20 milliárd forinttal megemelték költségvetését, a 2021-es, választások előtti évben már 97 milliárd forintos költségvetési támogatást kap a közmédia. Ezt még kiegészítik az évközi kormányzati támogatások és a hirdetési bevételek, jövőre tehát több mint százmilliárd forintból gazdálkodhatnak.

A hangfelvételekkel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük Bende Balázsnak és Németh Zsoltot címezve az MTVA-nak is, valamint írtunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) is, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés: A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a médiahatóság haladéktalan vizsgálatát, a felelősök szankcionálását és a közmédia jogszerű működését biztosítani képtelen, egypárti médiafelügyelet gyökeres átalakítását sürgeti délután kiadott közleményében. Szerintük a cikkben megjelent gyakorlat súlyosan jogsértő.

„A köztelevíziónak nem azt kell mutatnia, amit a kormánypárt látni szeretne, hanem azt a valóságot, ami az országban és a világban történik. Az eset ugyanakkor arra is rávilágít, amit a MÚOSZ évek óta következetesen hangoztat: hogy az egypárti, kizárólag a Fidesz delegáltjaival feltöltött médiafelügyelet képtelen biztosítani az állampolgárok szabad és elfogulatlan tájékozódáshoz való alkotmányos alapjogának érvényesülését” – fogalmaznak.

Hozzátették, az üggyel az országgyűlésnek is van teendője: a tanulságokat levonva létre kell hozni egy olyan mechanizmust, amely kizárja a tartalomkészítésbe történő beavatkozást, és megteremti a hatékony társadalmi ellenőrzés, a valós szerzői és szerkesztői szabadság, valamint a jogszerű és közérdekű hírszolgáltatás feltételeit.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!