Az osztrák külügy elfogadhatatlannak tartja a magyar közmédia lejárató anyagát

2021. április 08. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy csütörtökön felhívta őt az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg, akinek elmondta, mit gondol a „kérdésekkel provokáló” osztrák újságíró, Franziska Tschinderle ügyéről.

„Látom, hallom, nagy a felbuzdulás Ausztriában, mert a Magyar Televízió híradója kritizálni mert egy osztrák újságírót. Lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás: a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális mainstreammel szemben foglal állást családról és migrációról.

A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri (magyarul ő is elmondja a véleményét), akkor az támadás a sajtószabadság ellen. Hát, kedves Barátaim, két betli pár nap alatt, ez szánalmas...”

– írta Szijjártó, aki ezzel Petry Zsolt menesztésére, valamint a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban a Fidesz EP-delegációjának kérdéseket feltevő Franziska Tschinderlére utalt, aki a magyar közmédia szerint lejárató cikket készül írni a Fideszről.

A Telex megkereste az osztrák külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, Alexander Schallenberg külügyminiszter kifejezetten az osztrák újságíró ellen indult hazai médiakampány miatt hívta-e fel magyar kollégáját, vagy pedig más volt a beszélgetés apropója. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Frissítés: Az osztrák külügyminisztérium azt írta a Telexnek, hogy a kritikus kérdések feltevése a média alapvető feladata, ezért a Franziska Tschinderle osztrák újságírónővel szembeni bánásmódot elfogadhatatlannak tartják. „Alexander Schallenberg külügyminiszter azonnal telefonon kereste magyar kollégáját, Szijjártó Pétert. A minőségi újságírás által nyújtott, tényeken alapuló, megbízható információk, valamint az információkhoz való hozzáférés alapvető fontosságú az álhírek elleni küzdelemben” – írta Johannes Aigner, az osztrák külügyminisztérium osztályvezető-helyettese.

Szijjártó bejegyzésére az osztrák külügyminisztérium a Twitteren reagált. Azt írták, a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel, ezért elfogadhatatlannak tartják az M1 Franziska Tschinderlével szembeni eljárását. Az álláspontjukat a budapesti osztrák nagykövet is egyértelművé teszi hamarosan.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom