Legalább tizennégy halottja és több tucat sebesültje van a prágai Károly Egyetemnél történt lövöldözésnek

Legfontosabb

2023. december 21. – 16:11

frissítve

Legalább tizennégy halottja és több tucat sebesültje van a prágai Károly Egyetemnél történt lövöldözésnek
Mentő- és rendőrautók a Károly Egyetem közelében Prága központjában, ahol egy fegyveres támadásban tizenöt ember életét vesztette, több tucat ember pedig megsebesült 2023. december 21-én – Fotó: Michal Cizek / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább tizennégy ember életét vesztette, kilencen pedig súlyosan megsebesültek a prágai Károly Egyetemen és annak közelében történt lövöldözésben csütörtökön, írja a Denik cseh lap. További tizenöten könnyebben sérülhettek meg.

Délután a hatóságok még tizenöt halálos áldozatról adtak hírt, de egy esti sajtótájékoztatóján pontosították a számot.

A BBC azt írja, a rendőrség esti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a támadó holttestét is megtalálták az egyetemen. A Denik korábban azt írta, hogy feltehetően öngyilkos lett. A lapnak a rendőrség megerősítette, hogy a pirotechnikusok házkutatást tartanak az elkövető hostouňi otthonában, ahol egy egész, legálisan tartott fegyverarzenált találtak.


A rendőrség szerint a 24 éves elkövető az egyetem diákja volt, és egy Prágától 21 km-re lévő faluból származott. A lövöldöző apjának holttestét még korábban megtalálták csütörtökön. A Denik szerint a férfi az apjával is végzett az otthonukban a támadás előtt.

A rendőrfőnök szerint az elkövetőt feltehetően korábbi, külföldi lövöldözések motiválhatták a támadásban. Vít Rakušan belügyminiszter azt mondta, hogy a lövöldözés nem köthető nemzetközi terrorizmushoz.

A Denik szerint a lövöldözés gyanúsítottja a héten azt írta ki a Telegram-oldalára, hogy utálja a világot, és minél több fájdalmat szeretne maga mögött hagyni.

Rakušan biztosította a lakosokat arról, hogy elmúlt a közvetlen veszély. Korábban voltak olyan hírek, hogy az épület evakuálása még zajlott, és pirotechnikusok is a helyszínre érkeztek. Ugyanis a rendőrség azt gyanította, hogy robbanóanyag lehet az épületben.

A lövések a város központjában található Károly Egyetem bölcsészettudományi kara mellett dördültek el 15 óra után. A rendőrség lezárta a Jan Palach teret és annak környékét, valamint felszólította a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat, és maradjanak távol a helyszíntől. A rendőrség délután négy óra után nem sokkal adott ki arról információt, hogy az elkövetőt sikerült „kiiktatni”.

A cseh Lidovky a megszerzett fotók az alapján azt írta, hogy egy férfi hosszú fegyverrel a kezében sétált a tanári folyosón, az épület negyedik emeletén. Az alkalmazottakat emailben figyelmeztették a történtekre. Azt írták nekik, maradjanak az irodáikban, kapcsolják le a villanyokat, és zárkózzanak be.

A lap értesülései szerint a bent ragadt diákok elbarikádozták magukat, és néhányuktól úgy tudják, hogy egy lány menekülés közben lezuhanhatott, mikor egy erkélyen próbált meg lemászni. Többen pedig a tetőn bújtak el a támadó elől:

A belügyminiszter esti sajtótájékoztatója szerint nagy mennyiségű lőfegyvert találtak az egyetemen a mészárlás után, ha a rendőrség nem avatkozik be ilyen gyorsan, többször ennyi áldozatot szedett volna az elkövető.

Orbán Viktor miniszterelnök részvétét fejezte ki a prágai lövöldözés áldozatainak. Az X-en azt írta, hogy mélyen megdöbbent, és imádkozik az áldozatokért.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár Facebookon-oldalán azt írta, jelenleg nincs tudomások arról, hogy áldozatok vagy a sérültek között lenne magyar állampolgár. ”Nagykövetségünk kapcsolatban van az egyetemmel és a rendőrséggel” – áll a posztban.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!