A fideszes képviselők közül egyedül Kósa Lajos állt szóba Karsai Dániellel a parlamentben

2023. december 1. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

A gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogászról beszélt napirend előtti felszólalásában Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője csütörtökön a parlamentben. Karsai a helyszínen, a karzatról nézte az ülést.

„Jár neki a lehetőség, hogy saját életéről dönthessen” – fogalmazott a felszólalásában Bedő, és arra kérte a kormányt, hogy vizsgálja meg, mely jogszabályok módosításával dönthetnének életük méltóságteljes befejezéséről azok, akik hasonló helyzetben vannak, mint Karsai. A Momentum határozati javaslatot nyújt be erről az Országgyűlésnek. Bedő a felszólalás végén meginvitálta a kormánypárti képviselőket, hogy a kijáratnál ismerjék meg az alkotmányjogászt, és személyesen is beszélgessenek vele pár szót.

Mint a momentumos képviselő Facebook-oldalán megosztott videón látszik, szinte pillantásra se méltatva rohantak el Karsai mellett a fideszes képviselők.

„Egy kivétel volt, Kósa Lajos képviselő úr. Ő is nagy sietett, de azt vállalta, hogy a későbbiekben leül velem beszélgetni a kérdésről” – írta később Facebook-oldalán az alkotmányjogász, miután köszönetet mondott az ügyéért kiálló párbeszédes Szabó Rebekának, MSZP-s Kunhalmi Ágnesnek és momentumos Bedő Dávidnak.

Pénteken emailben kereste meg Karsai a Fidesz képviselőjét, hogy megbeszéljék a részleteket. Azt írta Kósának, hogy az időpontban maximálisan alkalmazkodik hozzá.

„Csak annyit kérek, hogy budapesti akadálymentesített helyszínen találkozzunk és a beszélgetés nyilvános legyen. Biztosíthatom, hogy célom ezúttal is értelmes párbeszéd lefolytatása és még véletlenül sem sárdobálás.”

Az alkotmányjogásznál tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó kérelmét.

A Párbeszéd parlamenti vitanapot kezdeményezett az eutanázia engedélyezéséről, míg a kormány nevében Répássy Róbert igazságügyi államtitkár úgy reagált Bedő Dávid felszólalására, hogy „mi életpártiak vagyunk, az életet védjük.” Az államtitkár szerint az emberi jogi bíróság előtt egy kormánynak nem lehet más feladata, mint hogy a saját alkotmányos rendjét védje.

Karsai Dániel kedden beszélt az ügyéről a strasbourgi bíróságon. Azt mondta, bár késleltetheti a fizikai képességei teljes elvesztését, azokat elkerülni nem tudja. „Az orvosi segítség csak a tüneteket enyhítheti, de semmi sem menthet meg attól, hogy létezésem csendes megfigyelőjévé váljak. Elkerülhetetlenül a testembe leszek zárva, mentális képességeim teljes birtokában”.

A per további szakértők bevonásával folytatódik, végső döntés januárban várható. A Karsaival készült interjúnkat itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!