A saját haláláért küzdő magyar alkotmányjogász megtartotta beszédét a strasbourgi bíróságon

2023. november 28. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindazokért állok itt, akik az enyémhez hasonló nehéz helyzettel néznek szembe”

– mondta a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságon (EJEB) a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel. A Hvg.hu tudósítása szerint nyomottan érkezett, a hétfői baráti vacsoráját is lemondta, de nagy teher ment le róla a teremben.

Perének első, hétfői napján szakértőket hallgattak meg, kedden pedig az érintett szólalt fel, aki a magyar állam ellen nyújtott be keresetet, mert a jelenlegi magyar törvények tiltják az eutanáziát. Karsai azért indított pert, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét.

Karsainál tavaly augusztusban diagnosztizálták az ALS-t. A betegség miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és ez idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti.

A magyar kormány ellenkérelmében arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. A 17 oldalas jogi anyagban leszögezte: a magyar jog megfosztja őt az élete vége feletti minden kontrolltól, arra kényszerítve őt, hogy minden szenvedést elviseljen elkerülhetetlen haláláig.

Karsai ugyan alkotmányjogász, és jó néhány alkalommal volt már a strasbourgi bíróságon, ezúttal nem önmagát képviseli, öt-hat felkészült kollégája segítette. A magyar államot Tallódi Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Főosztályának főosztályvezetője képviseli, aki elmondta, hogy az ügy érzelmileg megrendítő, mert Karsai egykor dolgozott a minisztériumban.

A magyar állam egy 2001-es brit esettel érvelt, amiben nem engedélyezték az eutanáziát. „A magyar társadalom nem bátorítja a betegeket a halál keresésére, éppen ellenkezőleg: gondoskodik róluk, és mindent megtesz azért, hogy segítse és támogassa az arra rászorulókat” – olvasható az igazságügyi minisztérium által jegyzett közleményben.

Karsaiék erre úgy reflektáltak, hogy azóta már 20 évnél is több telt el, öt ország már teljesen, több másik pedig részlegesen engedélyezte az eutanáziát.

„Bár késleltethetem a fizikai képességeim teljes elvesztését, de nem tudom elkerülni. Az orvosi segítség csak a tüneteket enyhítheti, de semmi sem menthet meg attól, hogy létezésem csendes megfigyelőjévé váljak. Elkerülhetetlenül a testembe leszek zárva, mentális képességeim teljes birtokában”

– mondta a bíróság előtt Karsai.

A per további szakértők bevonásával folytatódik, végső döntés januárban várható. A Karsaival készült interjúnkat itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!