Momentum: Tegyük félre a politikát Karsai ügyében; Fidesz: A Momentum lépjen hátrébb

2023. november 30. – 14:51

Momentum: Tegyük félre a politikát Karsai ügyében; Fidesz: A Momentum lépjen hátrébb
Karsai Dániel sajtótájékoztatója a Parlamentben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bement a Parlamentbe Karsai Dániel ALS betegséggel élő alkotmányjogász, aki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány ellenkérelmében arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó indítványát. Karsai Bedő Dávid momentumos képviselő meghívására ment be a Parlamentbe, de állítása szerint bármelyik politikai erő meghívását ugyanúgy elfogadta volna, mint most a Momentumét.

Bedő Dávid és a fideszes Répássy Róbert felszólalásait, Karsai Dániel rövid reakcióját itt nézheti meg:

Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselője napirend előtti felszólalásában vezette fel Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos ügyét, és jelezte, hogy ott ül az ülésterem karzatán Karsai Dániel.

A képviselő felháborítónak és cinikusnak nevezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyzését, aki korábban jobbulást kívánt Karsainak, majd azt mondta: a Párbeszéd-Zöldek parlamenti vitanapot kezdeményez az eutanáziáról, ahogyan a párt azt már korábban bejelentette.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár reagált Szabó Rebeka szavaira, és együttérzését fejezte ki a kormány nevében Karsai Dánielnek. Répássy azt mondta, a kormány figyelemmel kíséri az ügyet.

Karsai Dániel a Parlamentben 2023. november 30-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Karsai Dániel a Parlamentben 2023. november 30-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Nem sokkal ezután Bedő Dávid momentumos képviselő Karsai Dánieltől vett idézettel kezdte felszólalását, majd részletesen felsorolta az ALS betegség tüneteit és következményeit. „Jár neki a lehetőség, hogy saját életéről dönthessen” – mondta a képviselő, majd arra kérte a kormányt, hogy tegye félre a politikai csatározást, és támogassa a Momentum határozati javaslatát. Bedő Dávid azt mondta, a Momentum kéri, hogy a kormány vizsgálja meg, hogy mely jogszabályok módosításával dönthetnének életük méltóságteljes befejezéséről azok, akik hasonló helyzetben vannak, mint Karsai Dániel.

A képviselő arra kérte a kormányt, hogy támogassa az alkotmányjogász harcát. „Mi életpártiak vagyunk, az életet védjük” – válaszolta Bedő Dávidnak Répássy Róbert igazságügyi államtitkár. „Világos a helyzet, az emberi jogi bíróság előtt egy kormánynak nem lehet más feladata, mint hogy a saját alkotmányos rendjét védje” – mondta.

Karsai Dániel a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón reagált Répássy Róbertre: „Mindenféle gúnyolódás nélkül azt kérem, mutassuk meg, hogy az alaptörvény mely szakasza tiltja az életvégi döntést. Én nem látok ilyet, de beszélgessünk róla!” Majd kifejtette, hogy a vonatkozó, 2003-as alkotmány bírósági döntés azt mondta ki, hogy a jelenleg is hatályban lévő szabályozás (ami csak nagyon szűk körben teszi lehetővé az életvégi döntéseket), nem sérti az alkotmányt. Karsai szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy egy jóval megengedőbb szabályozás sértené az alaptörvényt. „Az igazságügy minisztérium álláspontja szakmailag nem állja meg a helyét, ez a kérdés magyar alkotmányos szempontból nyitott” – zárta reakcióját Karsai Dániel.

Karsai Dániel kedden beszélt az ügyéről a strasbourgi bíróságon. Azt mondta, bár késleltetheti a fizikai képességei teljes elvesztését, azokat elkerülni nem tudja. „Az orvosi segítség csak a tüneteket enyhítheti, de semmi sem menthet meg attól, hogy létezésem csendes megfigyelőjévé váljak. Elkerülhetetlenül a testembe leszek zárva, mentális képességeim teljes birtokában”. A per további szakértők bevonásával folytatódik, végső döntés januárban várható. A Karsaival készült interjúnkat itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!