Karsai Dániel megköszönte Gulyás Gergelynek a jókívánságokat, de nem tud mit kezdeni a csoda fogalmával

2023. november 9. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebookon válaszolt Karsai Dániel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, aki a mai kormányinfón fejtette ki a véleményét az ügyvéd eutanáziához való kérelméről. Gulyás először azt mondta, hogy „a kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie”, majd jobbulást kívánt Karsainak, hozzátette: „bízzunk a csodában”.

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A 46 éves alkotmányjogász egy éve még 90 kilós volt, és 40-50 kilométert biciklizett, most nem tud egyedül enni, fürdeni, és a járás is nehezére esik. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét.

A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, vagy állapítsa meg, hogy az alkotmányjogász jogai nem sérültek a megadott pontokon. Az érvrendszer szerint a bíróság a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben már válaszolt Karsai összes felvetésére.

„Ezúton szeretném ismeretlenül is megköszönni Gulyás Gergelynek, hogy jobbulást kívánt nekem és hogy bízik a csodákban – írja a Facebookon Karsai. – Döntéselméleti szempontból viszont a csoda fogalmával nem tudok mit kezdeni, hiszen az természeténél fogva meglepetés. Úgyhogy köteles tisztelettel, de továbbra is követelem, hogy a Kormány biztosítsa az életvégi döntéshez való jogot nekem és minden magyar állampolgárnak.”

Emellett felhívta Gulyás figyelmét arra, hogy ha jogot végzett, akkor biztosan ő is tudja, hogy igenis az embernek kell rendelkeznie az emberi életről, „az Alaptörvényben is foglalt emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jog ugyanis pontosan ezt jelenti”.

Megjegyezte azt is, hogy az eutanáziát egy friss felmérés szerint a magyar lakosság négyötöde támogatná.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!