Két meleg politikus kezében trappista sajttal egy akkugyár előtt: fotókiállítás a Képviselői Irodaházban

2023. november 14. – 05:13

Két meleg politikus kezében trappista sajttal egy akkugyár előtt: fotókiállítás a Képviselői Irodaházban
Ungár Péter és Gál József – Fotó: LMP / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Fotókiállítást szervezne az LMP az Országgyűlési Képviselők Barankovics István Irodaházának aulájában. Ungár Péter hétfőn levélben kért engedélyt Kövér Lászlótól. Az Országgyűlés elnökének címzett beadvány szerint

„Az akkumulátorgyártás és az infláció hatása a meleg közösségekre”

címmel rendeznék a kiállítást. A performansz keretében olyan fotókat mutatnának be, amelyeken az LMP két vállaltan meleg politikusa, Ungár Péter és Gál József egy trappista sajttal a kezében áll az iváncsai akkumulátorgyár előtt.

„A homoszexuális embereknek is drága a sajt, és problémát okoz az akkumulátorgyarmatosítás” – mondta a Telexnek Ungár. A kiállítás célja a beadvány szerint, hogy „a művészet segítségével hívja fel a figyelmet erre a társadalmi problémára”.

Az LMP az akcióval L. Simon László menesztésére és a Néprajzi Múzeum elkordonozott kiállítására reagál. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját múlt hétfőn arra hivatkozva rúgta ki Csák János kulturális és innovációs miniszter, hogy a World Press Photo kiállítás három, melegeknek fenntartott Fülöp-szigeteki idősotthonban készült szociofotója miatt nem tiltották meg a látogatást a 18 éven aluliaknak.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kért törvényességi felügyeleti eljárást a múzeumot fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, mert szerinte az LMBTQ-propagandával, azaz a homoszexuálisokat ábrázoló fotók bemutatásával a múzeum vezetése megszegte a 2021-ben elfogadott, gyermekvédelminek nevezett törvényt.

A minisztériumi vizsgálat is erre az eredményre jutott, és felszólították a múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót, hogy szigorítson a beléptetésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. A múzeum vezetése szerint ugyanakkor nem kérhetik el a látogatók személyi igazolványát. A történet vége L. Simon azonnali menesztése lett.

Csák János a döntés után arról beszélt a parlamentben, hogy aki nem tudja betartatni a törvényeket, az alkalmatlan vezető. Ungár Péter szerint ugyanakkor a döntés hátterében az áll, hogy a Fidesz 40 ezer homofób szavazót féltett a Mi Hazánk Mozgalomtól. Az LMP társelnöke szerint a Fidesz L. Simon kirúgásával azt üzente a magyarok többségének, hogy vannak olyan emberek, akiknek az ábrázolása önmagában probléma.

„Ezek az emberek Magyarország részei, itt élnek mindannyiunk között, és semmilyen módon nem jelent problémát az, ha egy kiállításon ábrázolnak egy homoszexuális embert”

– jelentette ki parlamenti felszólalásában az LMP képviselője, L. Simon menesztését pedig szégyenteljesnek és végtelenül kártékonynak nevezte.

Vasárnap írta meg a Népszava, hogy a Néprajzi Múzeum Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításának egy részét fekete szalaggal kerítették le. A félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista, Claudia Andujar homoszexuálisok hétköznapjait bemutató fotósorozatát csak 18 év felettiek nézhetik meg. Erre a szalag mellett külön tábla és teremőr figyelmezteti a látogatókat.

Kövér László még nem reagált Ungár levelére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!