Fekete szalaggal kerítették el a melegeket ábrázoló fotósorozatot a Néprajzi Múzeumban

2023. november 12. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

„A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható” – magyar és angol nyelvű tábla figyelmezteti a Néprajzi Múzeum látogatóit, hogy Claudia Andujar brazíliai fotóművész egyes képeit csak felnőttek nézhetik meg.

A Népszava cikke szerint fekete szalaggal kerítették le az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egy részét, ahol a félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisok hétköznapjait bemutató fotósorozatát mutatják be. A sorozatból a lap szerint egyetlen fotót állítottak ki, a többi kép a kivetítőn látható. A kiállítás középpontjában egyébként nem a homoszexualitás áll, hanem a brazil őserdőben élő janomami indiánok hétköznapjairól szól.

Az elkerített részt külön teremőr felügyeli. Azt nem tudni, hogy mikor szalagozták le a kiállítást. A múzeum honlapján ma már külön megjegyzik: „A kiállítás egy része csak 18 éven felüliek számára látogatható.” A WebArchive-ben visszakereshető előzmény szerint ugyanakkor október 26-án még nem szerepelt ez a szöveg az oldalon.

Mindez azért is érdekes, mert a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót hétfőn épp arra hivatkozva rúgta ki Csák János kulturális és innovációs miniszter, hogy a World Press Photo kiállítás három, melegeknek fenntartott Fülöp-szigeteki idősotthonban készült szociofotója miatt nem tiltották meg a látogatást a 18 éven aluliaknak.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kért törvényességi felügyeleti eljárást a múzeumot fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, mert szerinte az LMBTQ-propagandával, azaz a homoszexuálisokat ábrázoló fotók bemutatásával a múzeum vezetése megszegte a gyermekvédelminek nevezett törvényt. A minisztériumi vizsgálat is erre az eredményre jutott, és előbb felszólították a múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót, hogy szigorítson a beléptetésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. L. Simon erre azt reagálta, hogy „a Nemzeti Múzeum jogszerűen nem tudja végrehajtani Csák János felszólítását, ugyanis senki személyi igazolványát nem kérhetik el”. A történet vége L. Simon azonnali menesztése lett. Csák János a döntés után arról beszélt a parlamentben, hogy aki nem tudja betartatni a törvényeket, az alkalmatlan vezető.

„Bár nyilván pont a következetességet felesleges lenne számonkérni Csák János miniszteren, de gondolom, akkor most ott is tisztogatásba kezd” – írta L. Simon kirúgása után Ungár Péter, az LMP társelnöke Facebookon, és azt a fotót osztotta meg a Néprajzi Múzeum kiállításáról, amit az elmúlt napokban kordonnal vettek körbe.

A fotó alatti szövegből kiderül, hogy Claudia Andujar 1967 júniusában készített fotósorozatát egyszer már cenzúrázták. A Realidade magazin 56 éve megjelent számában mindössze egyetlen fotót közöltek a sorozatból egy rövid megjegyzéssel.

Claudia Andujar fotóit korábban a Telexen is bemutattuk.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!