Maximum 62 ezer vendégmunkás dolgozhat Magyarországon

2023. november 10. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Egyidejűleg legfeljebb 62 ezer harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatható munkavállalási engedéllyel Magyarországon – derült ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményéből, amit a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben tettek közzé csütörtök este.

A kormány májusban új vendégmunkástörvényt nyújtott be a parlamentnek. Az új szabályozás szerint a vendégmunkások fél évtől két évig terjedő időtartamra érkezhettek volna az országba, amit még egy évvel lehetett volna meghosszabbítani. A törvény viszont tiltotta volna a letelepedést és a vendégmunkások családegyesítését is.

A törvényt annak rendje és módja szerint meg is szavazták. Csakhogy a kormány október elején váratlanul visszavonta a törvényt, amely eredetileg november elsején lépett volna életbe. A kormányhoz közel álló Világgazdaság azt írta, a kormány valószínűleg tovább akarja szigorítani a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat. Egy kormányzati forrás pedig arról beszélt a 24.hu-nak, hogy a döntésnek nincs köze a gazdasághoz.

Magyarországon évek óta nincs érdemi munkanélküliség, a munkaerőhiány viszont annál nagyobb. A Központi Statisztikai Hivatal szerint körülbelül százezer betöltetlen pozíció van az országban, de Orbán Viktor szerint néhány éven belül félmillió új munkavállalóra lesz szükség. Ennek csak töredékét lehet magyar munkavállalókkal megoldani, a többségük valószínűleg vendégmunkás lesz.

A vendégmunkások érkezése a kormány újraiparosítási stratégiájával is összefügg: Orbánék szerint az ország úgy tud majd nagyot fejlődni, hogy az akkumulátorgyártás egyik európai központja lesz. Ez az iparág rengeteg képzetlen munkást szív fel, de mivel ennyi ember nem áll rendelkezésre Magyarországon, muszáj a gyárakban vendégmunkásokat is foglalkoztatni.

A vendégmunkások helyzete a magyar politika egyik fontos kérdése is lett, a Mi Hazánk a „cigánybűnözés” mellett egyre gyakrabban emlegeti a „vendégmunkás-bűnözést” is, és az ellenük való uszításból remélnek szavazatokat szerezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!