Üzenik Brüsszelből: A szavakban harcias Orbán a tárgyalóasztalnál együttműködő

2023. október 31. – 11:16

Üzenik Brüsszelből: A szavakban harcias Orbán a tárgyalóasztalnál együttműködő
Fotó: Dario Pignatelli / European Union

Másolás

Vágólapra másolva

Más a retorika, és más a tartalom – mondta a Népszavának Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról, hogy a szavakban harcias Orbán Viktor a tárgyalóasztalnál együttműködő.

Amíg Orbán Viktor aláírja az Európai Unió egységét deklaráló nyilatkozatokat, és tartja magát azokhoz, addig a partnerei nem fogják tetemre hívni különutas politikája és a közösséget becsmérlő állításai miatt

írja a Népszava a múlt heti EU csúcstalálkozó idején elhangzott megjegyzésekre hivatkozva.

Orbán Viktor október közepén Kínában találkozott az orosz elnökkel, majd utána az uniós csúcsra érkezve kijelentette: büszke arra a stratégiára, hogy minden kommunikációs csatornát nyitva tartanak Oroszországgal.

Bár megfigyelők számítottak rá, hogy az Orbán-Putyin találkozó miatt többen bírálni fogják a magyar miniszterelnököt, a reakciók alulmúlták a várakozásokat: a zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen alig néhány állam- és kormányfő tartotta fontosnak, hogy felemlegesse a szokatlan pekingi találkozót. Az ovális asztal körül nem igazán kapott visszhangot Orbánnak a brüsszeli tanácskozás elé időzített megjegyzése a Szovjetunió és az Európai Unió közötti hasonlóságokról is.

„Az egyik oldalon vannak a beszédek, a retorika, a kommunikáció, a másikon meg ott van a lényeg, a tartalom. Nekem az a feladatom, hogy megőrizzem az európai egységet. Könnyű ez? Nem. Magától megy? Nem. Sok erőfeszítést igényel, hogy meghallgassuk egymást és kompromisszumokat kössünk, de az EU mindig is a kompromisszumok terepe volt”

– válaszolta a Népszava brüsszeli tudósítójának Charles Michel, a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács elnöke, amikor egy szűk körben tartott sajtóbeszélgetésen arról kérdezte az újságíró, mikor kívánja a vezetői fórum napirendjére tűzni a „bajkeverő” magyar kormányfő húzásait.

Charles Michel a sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy Orbán Viktor konstruktív résztvevője a vitáknak.

„A mai nap jó alkalom volt, hogy meghallgassuk Orbán urat és másokat, és megértsük, hogy mi a véleményük, mit kellene tennünk a jövőben Oroszországgal, Ukrajnával és más nemzetközi ügyekkel kapcsolatban. Több résztvevő szóba hozta a Putyin és Orbán közötti találkozót, és én is elmondtam, hogy nem javasoltam a megtartását. De ezek a nézeteltérések nem akadályozták meg, hogy az Európai Tanács egységet mutasson” – mondta Michel.

Mint mondta, számos ügyben nem csak Magyarországnak, hanem más tagállamnak is megvan a maga különvéleménye. Ezek sokszor kevésbé látható, de nagyon határozott álláspontok, amelyeket a találkozókon kell közös nevezőre hozni.

Hasonlóan értékelte Orbán szereplését a magyar miniszterelnökkel egyébként meglehetősen kritikus Kaja Kallas észt kormányfő is, aki a Politico brüsszeli hírportál szerint újságíróknak ezt mondta:

„Az Európai Tanácsban azt tapasztalom, például Magyarországgal kapcsolatban is, hogy a vezetők mondanak valamit a sajtónak, majd bemennek a terembe, és egyetértenek a többiekkel. Amíg helytelen dolgokat állítanak, de helyes dolgokat cselekednek, addig szerintem rendben vagyunk.”

A Népszavának több neve mellőzését kérő EU forrás is megerősítette, hogy Orbán Viktor hozzászólásai az Európai Tanács ülésein általában lényegretörőek és segítik a nézetek tisztázását.

A múlt heti brüsszeli csúcsot megelőző hetekben politikusok és diplomaták egész sora fejezte ki rosszallását amiatt, hogy egy uniós tagállam vezetője tárgyalóasztalhoz ült a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött orosz elnökkel. A balti államok képviselői élen jártak a kritikában,

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter például a tárcavezetők egyik tanácskozásán külön kérte Szijjártó Pétert, hogy minden alkalommal, amikor megszólal, tegye egyértelművé, hogy a saját véleményét vagy a Kremlét mondja-e.

A csúcsra érkező balti vezetők a kamerák előtt ugyan bírálták a találkozót, de a tárgyalóteremben egyikük sem hozakodott elő az Orbán-Putyin találkozóval, informálta a lapot egy EU forrás, aki követte a tanácskozás menetét.

A négy fal között Xavier Bettel távozó luxemburgi miniszterelnök ütötte meg a legkeményebb hangot, ő a sajtónak és a kollégáinak ugyanazt mondta: „amit [Orbán] Putyinnal csinált, az egy középső ujj az összes katonának és ukránnak, akik nap mint nap meghalnak” az orosz támadás miatt.

Az uniós vezetők a kétnapos csúcstalálkozójukon egyebek mellett kimondták, hogy az Európai Unió továbbra is „rendíthetetlenül” támogatja Ukrajnát – szögezik le a tagállamok állam- és kormányfői, köztük Orbán Viktor az egyhangúlag jóváhagyott pénteki következtetéseikben. A csúcstalálkozó további részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!