Észt miniszterelnök: Kellemetlen volt nézni, ahogy egy uniós tagállam vezetője a bűnöző Putyin kezét rázza

2023. október 18. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon, nagyon kellemetlen volt látni azokat a képeket, melyen az Európai Unióba tartozó Magyarország miniszterelnöke Vlagyimir Putyin kezét rázza.

– nyilatkozta szerdán Kaja Kallas észt miniszterelnök a Reutersnek Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin zavarbaejtő jeleneteket sem nélkülöző keddi pekingi találkozójáról. Kallas az 1956-os forradalomra utalva feltette a költői kérdést:

Hogy rázhatod meg egy bűnöző kezét, aki egy agresszív hódító háborúért felelős? Főleg úgy, hogy Magyarországról érkeztél, mely a nem is olyan távoli múltban szintén szenvedett az oroszok miatt.

Ahogy azt a fórumról szóló részletes tudósításunkban is írtuk, Putyinnak ez volt az első külföldi útja azóta, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek ügyében, és Karl Nehammer osztrák kancellár tavalyi moszkvai útja óta ez volt az első alkalom, hogy egy EU-s ország vezetőjével találkozott a háború kezdete óta.

Kallas egyébként Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, akivel az újabb Oroszország elleni szankciókról, és az ukrán háborún túli válságokról egyezetett. A politikus szerint a Hamász terrortámadásával indult gázai háborúnak „nem szabad elvonnia a figyelmünket Ukrajnáról, és meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket, hogy megmutassuk: hosszú távon gondolkodunk”.

Ez nem egy befagyott konfliktus, ez egy elhúzódó anyagháború. Putyin arra játszik, hogy Oroszország tovább bírja a háború negatív hatásait, mint Európa.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Kallas a legsürgetőbb teendőnek „az agresszió árának újabb emelésé”-t nevezte, azaz új szankciókkal, illetve a régi szankción tátongó lyukak és kiskapuk befoltozásával nagyobb nyomást helyezni Oroszországra. Az észt miniszerelnök szerint meg kell találni a jogi formulát, mellyel a Putyin-közeli oligarchák Európa-szerte befagyasztott vagyonát az ukrán védelmi erőfeszítésekre lehet fordítani.

Egyébként ahogy arról írtunk, a szankciós hálót pont a Balti államokban cincálták szét talán a legjobban. Konkrétan Kaja Kallas széke is megingott, miután augusztusban kiderült, hogy hiába ő az Oroszország elleni szankciók szigorításának egyik legfőbb szószólója, egy, a férje résztulajdonában lévő cég továbbra is aktív Oroszországban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookján azzal reagált, hogy képmutatásnak nevezte, hogy Kallast megdöbbentette Orbán és Putyin találkozója. Azt mondta, hogy Kallas férjéről „az derült ki nemrég, hogy a háború kitörése után is tulajdonrésze volt egy olyan cégnél, amely 30 millió euró értékben szállított nyersanyagokat egy orosz gyárnak a harcok ellenére is”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!