Rácz András: Az orosz vezetés látványosan megalázta Orbán Viktort

2023. október 18. – 18:31

Rácz András: Az orosz vezetés látványosan megalázta Orbán Viktort
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója Kínában – Fotó: Grigory Sysoyev/ Sputnik/ Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz vezetés látványosan megalázta Orbán Viktort – írta Rácz András Oroszország-szakértő a keddi Orbán-Putyin-találkozóról Facebook-oldalán. A Kreml nyilvánosságra hozott egy videót, amin a szakértő szerint a magyar miniszterelnök láthatóan idegesen viselkedik Putyin társaságában. „Semmi sem kényszerítette az orosz vezetést, hogy pont ezt a felvételt közöljék. Mégis ezt választották, látványosan megalázva ezzel a magyar miniszterelnököt.”

Rácz úgy gondolja, az orosz vezetés azért hozta nyilvánosságra az Orbán szempontjából nem túl előnyös videót, mert „mutatni akarták mind a hazai közönség, mind a külvilág számára, hogy ebben a viszonyban bizony Moszkva a domináns fél, míg a magyar miniszterelnök egyértelműen alárendelt szerepben van.” A szakértő úgy fogalmaz bejegyzésének végén, hogy a máskor kifejezetten harcos magyar diplomácia hallgat az esetről, ami szerinte nem túl sok jót vetít előre.

Orbán Viktor egyetlen európai politikusként részt vett a pekingi gazdasági fórumon, ahol Vlagyimir Putyinnal is találkozott kedden. A beszámolók szerint Orbán kerülte a háború szót az orosz elnökkel való megbeszélésen, és arról beszélt, hogy „a katonai műveletek és a szankciók miatt a kapcsolataink sok kárt szenvedtek.” A miniszterelnök egy keddi videóban azt állította, hogy megkérdezte Putyint, mikor lesz tűzszünet, mert már elege van a szankciókból, de a válasz, amit kapott, cseppet sem nyugtatta meg. Putyin később azt mondta a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalásról: Orbán tudja, hogyan kell kitartóan kiállni az érdekeiért.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!