Orbán Putyinnak: A katonai műveletek és a szankciók miatt a kapcsolataink sok kárt szenvedtek

2023. október 17. – 15:16

Orbán Putyinnak: A katonai műveletek és a szankciók miatt a kapcsolataink sok kárt szenvedtek
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a pekingi fórumon tartott kétoldalú találkozón – Fotó: Grigory Sysoyev / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor egyetlen európai politikusként részt vett a pekingi gazdasági fórumon, ahol Vlagyimir Putyinnal is találkozott. Az orosz elnöknek ez volt az első külföldi útja azóta, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene az Ukrajna ellen indított háborúban Oroszországba hurcolt gyerekek ügyében, és Karl Nehammer osztrák kancellár moszkvai útja óta az első, EU-s ország vezetőjével folytatott találkozója volt a háború kezdete óta. (Nehammer még 2022 áprilisában járt Kijevben, majd pedig Moszkvában, ahol Putyinnal is találkozott.)

A találkozó nyilvános részén először Putyin beszélt, kiemelve, hogy Magyarországgal folyamatosan egymás érdekeinek szem előtt tartásával épülnek a kapcsolatok, nagy örömére van az újabb találkozó, mivel „a mai bonyolult geopolitikai helyzetben a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei korlátozottak”, de sok európai országgal így is jó a viszony, köztük Magyarországgal – derült ki a Ria Novosztyi tudósításából.

Putyinnak fontos, hogy EU-taggal találkozhat

Putyin kitért arra, hogy a két ország között az áruforgalom 2022-ben még 80 százalékkal nőtt – ennek összetevőit nem részletezte, de jelentős szerepet játszhatott az energiahordozók árának emelkedése – idén az első hét hónap azonban 35 százalékos esést mutat. „Ez nem írja felül a 80 százalékot, de érdemes elgondolkodni azon, mit lehet tenni a folyamat pozitív irányba forduljon.”

Putyin jelezte, hogy Magyarország az EU tagjaként is fontos, így nemcsak a kétoldalú kapcsolatokat lehet megvitatni, de az európai és globális viszonyokat is.

„A nézőpontjaink messze nem mindig esnek egybe, de biztos vagyok benne, hogy a véleménycsere mindig rendkívül fontos” – mondta Putyin, itt nem Magyarországra, hanem Oroszország és az EU kapcsolataira utalva.

Orbán jelezte, nem tehet róla, de nehéz lesz a folytatás

Orbán azzal kezdte, hogy 2009 óta tizenharmadik alkalommal találkozik Vlagyimir Putyinnal. A Ria Novosztyi tudósításában az orosz tolmács hangja miatt a kormányfő kevéssé hallatszik. „Voltak nehéz találkozók, de olyan nehéz, mint ez, még nem volt. Ilyen nehéz helyzetben még sosem voltunk. Magyarország sosem akart ellenállni Oroszországnak, ellenkezőleg, Magyarország célja mindig az volt, hogy a lehető legjobb viszonyt alakítsa ki” – mondta a Ria Novosztyi közvetítésében a tolmács szavai szerint Orbán.

„A katonai műveletek és a szankciók miatt a kapcsolataink sok kárt szenvedtek” – mondta Orbán, magyarul is hallhatóan kerülve a háború szót. Oroszországban törvény tiltja, hogy az Ukrajna ellen Putyin által megindított háborút háborúnak nevezzék.

Orbán diplomáciai taktikázást választott ezzel a kifejezéssel. Oroszországban ugyanis „rendkívüli katonai művelet” a hivatalos neve az Ukrajna ellen indított háborúnak, ezt a kifejezést Orbán elkerülte, miközben tulajdonképpen Putyint is felelőseként jelölte meg annak, hogy a kapcsolatok fejlesztése nehezebbé vált.

Patikamérlegen voltak a szavai akkor is, amikor a kapcsolatok kilátásairól beszélt, hangsúlyozva azonban kormánya eltökéltségét a viszony megőrzésében. „Elnök úr, tudja, milyen Magyarország, mik a lehetőségei. Amit ma tehetünk, azt megtesszük. Megmentünk mindent, amit lehet a kétoldalú kapcsolatainkból. Érdekünkben van az együttműködés fenntartása nemcsak az eszmecsere szintjén, de a gazdaság szintjén is, amíg lehet” – mondta, jelezve a buktatókat és Magyarország mozgásterének korlátait, majd váratlanul alapvető dolgokat köszönt meg Putyinnak:

„Szeretném megköszönni önnek, hogy a Roszatom a mi nagyszerű partnerünk maradt, köszönöm a Gazpromnak, hogy betartotta a szerződésben foglaltakat. Sokat sikerült tehát megőriznünk (a kapcsolatokból).”

Ezután ismét a korlátokat jelezte, amelyek hangsúlyozottan Magyarországon kívüli körülmények következtében emelkedtek:

„Senki sem szereti, ha az eredményei szertefoszlanak, olyan okok miatt, amelyekről nem tehet” – zárta Orbán, remélve, hogy a kapcsolatok építése így is folyhat a jövőben.

Putyin alig megy a volt Szovjetunión kívülre

Az orosz elnöknek kiemelten fontosak ezek a találkozók, tekintettel arra, hogy az Ukrajna ellen indított háború óta nagyon korlátozottan utazik külföldre. A nyugati szankciók és a politikai elszigetelődés miatt egy EU-s ország vezetőjével való tárgyalásnak külön jelentősége van, amellyel demonstrálható, hogy a szankciók ellenére az EU sem egységes Oroszország megítélésében.

Putyin 2022. február 24. óta csak az egykori Szovjetunió közép-ázsiai tagköztársaságaiban, valamint Örményországban és Belaruszban járt, ezenkívül egyszer fordult meg Iránban – ahonnan az Ukrajna elleni háborúban bevetett drónokat vásárolta – valamint most Pekingben, az „Egy övezet, egy út” fórumon.

Orbán nyilatkozatával kapcsolatban a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalant is kerestük, válasza esetén frissítjük a cikket.

Frissítés: A cikk első bekezdésében jeleztük Karl Nehammer osztrák kancellár moszkvai útját is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!