Az észt kormány- és a litván államfő is kritizálta Orbán találkozóját Putyinnal

2023. október 26. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Kremlnek hasznos, de az EU-nak nem, mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök az Orbán-Putyin találkozóról. A csütörtökön kezdődő EU-csúcsra érkezve úgy vélte, az orosz vezetés azt akarja látni, hogy megosztottak. Valószínűleg személyesen fog beszélni a találkozóról a magyar kollégájával, megkérdezi, hogy miért volt erre szükség, bár már látta a nyilvános kommentjeit.

Orbán eddig kritizálta, de része Ukrajna támogatásának

Orbán Viktor ebben a hónapban Kínában találkozott az orosz elnökkel, és csütörtökön az uniós csúcsra érkezve kijelentette: büszke arra a stratégiára, hogy minden kommunikációs csatornát nyitva tartanak Oroszországgal.

Kaja Kallas viszont arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin egy háborús bűnös, aki támadást indított egy szuverén ország ellen, gyerekeket deportált és a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene, ezért

„nem szeretnék egy képen lenni egy ilyen fickóval”.

Nem hiszi, hogy Orbán Viktor bocsánatot kérne és erre senkit sem kényszeríthetnek, de

„eddig mindig az volt”, hogy rossz dolgokat mondott, de jó dolgokat tett, és „addig rendben voltunk”.

Elég kritikus volt Ukrajna támogatásával szemben, de eddig a része volt, „meglátjuk, továbbra is így lesz-e”.

A litván elnök szerint a találkozó rossz üzenet

„Több mint furcsa azt látni, hogy flörtölni kezdünk egy olyan rezsimmel”, amely „kegyetlen atrocitásokat követ el Ukrajna területén” – mondta
Gitanas Nausėda litván elnök. Ez nagyon rossz üzenetet küld a nemzetközi közvéleménynek és Ukrajnának, amely „a mi szabadságunkért is harcol”, mert ha veszítene, „törékenyebbé válna mindannyiunk biztonsága”. Szerinte könnyen fel lehetne fogni, hogy akkor következő célpontok is lesznek.

Nem egy óvodában vagyunk, Orbán Viktort megválasztották, és joga van nem sajnálni a találkozót, bár a litván elnök szerint az sajnálatos.

A svéd miniszterelnök arra számít, beszél a csúcs közben Orbánnal a NATO-tagságukról

A Politico szerint az ülésre érkezve a svéd miniszterelnököt arról kérdezték, hogy a törökök beérték Magyarországot a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjában, így lehet, hogy a hazai parlament fogja utolsóként jóváhagyni a folyamatot.

„Tiszteletben tartom, hogy mindegyik NATO-ország maga hozza majd meg a saját döntéseit”, ez Törökországra és Magyarországra is vonatkozik, válaszolt Ulf Kristersson. A svéd miniszterelnök arra számít, hogy a kétnapos csúcstalálkozó alatt egyeztetni fog Orbán Viktorral.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!