Erdoğan a török parlament elé terjesztette a svéd NATO-csatlakozást ratifikáló javaslatát

2023. október 23. – 18:22

Erdoğan a török parlament elé terjesztette a svéd NATO-csatlakozást ratifikáló javaslatát
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kezet fog Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, amit Recep Tayyip Erdoğan törtök elnök végignézett július 10-én – Fotó: Yves Herman / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a parlament elé terjesztette a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló javaslatát – írja a Guardian. Svédország tavaly, Finnországgal egyszerre jelentkezett a szövetséghez, de szomszédjával ellentétben Svédország még mindig arra vár, hogy Törökország és Magyarország törvényhozása ratifikálja a tagságukat.

Finnország csak 8 hónapot várt ugyanerre, a parlament végül márciusban szavazta meg a tagságukat. A kormány, illetve a kormánypártok politikusai tavaly ősszel arról beszéltek, hogy még az őszi ülésszakon jóváhagyják az Országgyűlés elé már július 14-én benyújtott javaslatokat. Ez azonban nem történt meg, a halasztást először a társadalmi egyeztetéssel indokolták, később pedig azt mondták, hogy az uniós megegyezéshez szükséges jogszabályok tárgyalása miatt elfoglalt a parlament – arról, hogy mikor és milyen indokkal halogatták a kérdést, ebben a cikkünkben bővebben.

Törökország több dolgot is követelt Svédországtól a ratifikációért cserébe, például azt, hogy lépjenek fel agresszívebben az általuk terrorszervezetként nyilvántartott Kurd Munkáspárttal szemben.

A finn külügyminiszter október közepén azt mondta, hogy nagy csalódás lenne számára, ha Magyarország ratifikálná utoljára Svédország NATO-csatlakozását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!