A finn külügyminiszter szerint nagy csalódás lenne, ha Magyarország ratifikálná utoljára Svédország NATO-csatlakozását

2023. október 17. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Finnország számára fontos, hogy Svédország késedelem nélkül NATO-tag lehessen” – mondta Elina Valtonen finn külügyminiszter a 24.hu-nak adott interjújában.

Valtonen emlékeztet rá, hogy a magyar kormány megígérte, nem Magyarország lesz az utolsó NATO-tagország, amely ratifikálja Svédország csatlakozását. „Nagy csalódás lenne, ha ezeket az ígéreteket nem tartanák be” – mondta a finn külügyminiszter.

„Finnország tagsága nem teljes, amíg Svédország nem válik szintén tagállammá. Ezért Stockholm csatlakozásának gyors ratifikálása Magyarország és Törökország érdeke is”

– mondta Valtonen.

Valtonen szerint már a kezdet kezdetén is nyilvánvaló volt, hogy mind Finnország, mind pedig Svédország teljesíti a NATO-tagsághoz szükséges követelményeket „Mindazonáltal megértettük azokat az aggodalmakat, amelyeket egyes tagállamok kifejeztek, és aktívan dolgoztunk azon, hogy eloszlassuk azokat” – mondta. Példaként említette, hogy a terrorizmus elleni intézkedésekben a Törökországgal való együttműködésük akkor is folytatódni fog, akkor már Svédország is NATO-tag lesz.

Szerinte Finnország azon döntése, hogy csatlakoznak a NATO-hoz, az európai biztonsági környezetben bekövetkezett alapvető változásra adott reakció volt. „Válasz volt Oroszország erőfeszítéseire is, amelyekkel az európai biztonsági rendszert akarja megbontani” – tette hozzá.

Elina Valtonen, Finnország új külügyminisztere részt vesz az új kormány sajtótájékoztatóján Helsinkiben 2023. június 20-án – Fotó: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP
Elina Valtonen, Finnország új külügyminisztere részt vesz az új kormány sajtótájékoztatóján Helsinkiben 2023. június 20-án – Fotó: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP

Kiemelte, hogy Svédország minél előbbi felvétele megkönnyítené a NATO-nak a kollektív védelem megtervezését a Balti-tenger térségében és Észak-Európában. „A NATO ugyanis nem tudja számításba venni egy el nem kötelezett ország képességeit és területét a kollektív védelem tervezésekor és végrehajtásakor” – mondta.

Svédország és Finnország 2021 májusban, az orosz–ukrán háború kirobbanása után döntötte el, hogy feladják az évtizedeken át őrzött katonai függetlenségüket, és nemzetbiztonsági okokból csatlakoznak a NATO-hoz. A döntés véglegesítéséhez az összes tagország parlamentjének jóváhagyására is szükség van. Ezt eddig két ország: Magyarország és Törökország nem adta még meg a svédeknek. A ratifikáció körüli huzavonáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!