Lázár államtitkára is megerősítette, hogy már zajlik a KRESZ felülvizsgálata

2023. október 24. – 22:16

Másolás

Vágólapra másolva

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető Lázár János beruházási államtitkára is megerősítette, hogy a minisztériumnál már dolgoznak a KRESZ első módosításán 2009 óta, és ennek részét képezi az is, hogy a nagy teljesítményű gépjárművek helyzetét miként érdemes rendezni – írja az Economx.

Az államtitkár még egy múlt hétre datált válaszában írt arról, hogy zajlik a KRESZ felülvizsgálata, miután az LMP-s Bakos Bernadett arról kérdezte, hogy támogatja-e a kormány, hogy a nagy teljesítményű személygépkocsik vezetéséhez szigorúbb feltételeket kelljen teljesíteni. Az egész mögött egy, az MSZP-s Molnár Zsolt által szeptember elején benyújtott törvénymódosító javaslat áll, melyet a parlament gazdasági bizottsága október 3-án elutasított,

Bánki Erik, a bizottság kormánypárti elnöke az ülésen elmondta, hogy folyamatban van a KRESZ módosítása, és a Molnár Zsolt által megfogalmazottak is a javaslatok között szerepelnek.

Ágh azt írta, szerinte a technológia, a közlekedési eszközök, az infrastruktúra és az ehhez tartozó társadalmi szokások olyan mértékben változtak, amit egy módosítás már nem tud hatékonyan kezelni, ezért új törvényt kell alkotni. Azt is hozzátette, hogy olyan közlekedési rendet kell teremteni, amely reflektál a 21. századi európai kihívásokra, amely koherens, mindenki szempontrendszerét a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszi, a biztonságra épül, de támogatja a gazdasági fejlődést.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a minisztérium minden javaslatra nyitott, ezért köszöni Bakos javaslatait, és a továbbiakat is készséggel fogadják. A Bánki szerint már a javaslatok között szereplő korábbi javaslatban egyébként Molnár azt vetette fel, hogy a 300 kilowattos teljesítményt meghaladó gépjárművekhez legalább ötéves jogosítvány, külön jogszabály által meghatározott pszichológiai követelményeknek való megfelelés és külön tanfolyam, valamint vizsga kelljen.

A KRESZ módosítása az utóbbi hónapokban több alkalommal is előkerült, főleg az Árpád hídi gázolás miatt. Lázár János miniszter júliusban arról beszélt, hogy szükséges a KRESZ felülvizsgálata, a parlamentben arról volt szó, hogy a változtatás érintheti majd a vasúti átjárókat is, és ezzel rendezhetik az e-rollerek szabályozását is. A változások többek közt a B kategóriás jogosítvány megszerzését is érinthetik majd, arról itt írtunk részletesen, hogy a szakértők szerint miért van szükség a B kategóriás jogosítvány feltételeinek megváltoztatására. Az EU-ban is dolgoznak a jogosítványszerzés módosításán, erről bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!