Keller András fenyegetésekre hivatkozva visszalépett, eredménytelenül zárult a Zeneakadémia rektori pályázata

2023. október 12. – 19:10

Keller András fenyegetésekre hivatkozva visszalépett, eredménytelenül zárult a Zeneakadémia rektori pályázata
Fotó: Felvégi Andrea

Másolás

Vágólapra másolva

Csák János kulturális és innovációs miniszternek írt levelében vonta vissza a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pozíciójára benyújtott, korábban nagy vitákat kiváltó pályázatát Keller András. A hegedűművész-karmester azt írta, a napokban a Zeneakadémia egyik vezetője megfenyegette, hogy ha rektorrá választják, világméretű lejáratókampányt indítanak és tüntetést szerveznek ellene, a pályázatát pedig ebben a légkörben nem tartja megvalósíthatónak. A minisztérium tájékoztatása szerint a pályázat így eredménytelen, felsőoktatási intézmény vezetését pedig az erre jogosult rektorhelyettes veszi át.

Levelében Keller felidézte, hogy márciusban Vigh Andrea, az egyetem jelenlegi rektora személyesen kereste fel azzal, hogy egyedül őt tudja elképzelni az utódának, és ehhez felajánlotta a segítségét is. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor úgy érezte, hogy Vigh támogatása ellenére a Zeneakadémia vezetése rágalomkampányt indított ellene. A pályázat nyilvánosságra hozatala után a szenátustól állítólag olyan üzenetet kapott, hogy „ha egy kőműves indul el ellenem, akkor azt fogják megválasztani”, néhány napja pedig az intézmény egyik vezetője a megválasztása esetén lejáratókampányt és tüntetéseket helyezett kilátásba. Keller szerint

a pályázatának megvalósításához béke és konstruktív együttműködés szükséges, a körülményeket mérlegelve azonban ebben a légkörben jelenleg nem tartja megvalósíthatónak, ezért a mai nappal visszavonja azt.

Keller András indulásával kapcsolatban hónapok óta folyik vita a nyilvánosságban. A pályázat azért keltett feltűnést, mert sokak szerint azt Keller személyére írhatta ki a kulturális minisztérium. A Zeneakadémia 171 oktatója közös levélben tiltakozott a súlyosan diszkriminatív rektori pályázati kiírás ellen, mivel az elzárta a pályázás lehetőségétől az egyetem oktatóinak jelentős részét. Zenészkörökben visszatetszést keltettek a Keller András agresszív vezetői stílusával kapcsolatos vádak is. A pályázatot végül visszavonták, és új kiírást jelentettek meg, amellyel viszont úgy tűnt, hogy továbbra is kizárták annak a jelöltnek az indulását, akit a Zeneakadémia szeretne rektornak, míg Keller Andrásét nem.

Egy nappal később aztán kiderült, hogy Keller mellett Győriványi György Sándor, Marosi László, Tóth Péter, valamint az az egyetem szenátusa által preferált Kutnyánszky Csaba is adott be pályázatot. A Kulturális és Innovációs Minisztérium ugyanakkor csütörtökön, Keller pályázatának visszavonása után arról számolt be, hogy a beérkezett öt pályázat közül egyedül ez felelt meg a kiírásban foglaltaknak, ezért a jogszabályoknak megfelelően így az erre jogosult rektorhelyettes veszi át a felsőoktatási intézmény vezetését. Csák János az egyetem kancellárját bízta meg az átadás-átvételi folyamat lebonyolításával.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után az egyik pályázó, Tóth Péter, közleményben jelezte, hogy a délután meglepődve és értetlenül olvasta Csák János miniszter nyilatkozatát a Zeneakadémia rektori pályázatáról. Itt egyébként érdemes megjegyezni, hogy nem egy hivatalos nyilatkozatról, hanem konkrétan egy Mandinerben megjelent interjúról van szó. Csák ebben azt írta, hogy valamennyi pályázó lehetőséget kapott a hiánypótlásra, de van, aki nem akart, van, aki nem tudott élni vele,

Tóth azonban jelezte, hogy semmilyen hiánypótlásra felszólító értesítést nem kapott, és nem is várt, mert a pályázata minden pályázati követelménynek megfelelt.

Rendelkezik négy diplomával, egyetemi tanári kinevezéssel, Érdemes-művész díjjal, nemzetközi versenygyőzelmekkel, nemzetközi versenyek zsűritagságával, felsőoktatási vezetői tapasztalattal, mindezeket pedig kellő módon, közjegyző által hitelesítve csatolta a pályázatához. Azt is hozzátette, hogy diszkvalifikálásáról sem őt, sem a többi pályázót nem értesítette a minisztérium. Mint írta, az eljárást méltatlannak érzi, és a napokban levélben fogja kérni miniszter urat, hogy tájékoztassa, milyen formai hibákra alapozza állítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!