A Zeneakadémia 171 oktatója közös levélben tiltakozik a rektori pályázat ellen

2023. július 14. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Közös nyilatkozatban állt ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 171 oktatója a szenátus mellett – írja az Index a lap birtokába jutott levél alapján. A levelet Csák János kulturális és innovációs miniszternek címezték.

A tanszékvezetők és a szenátus tagjai korábban már írtak tiltakozó levelet a miniszternek, véleményük szerint ugyanis a Zeneakadémia rektori pályázata súlyosan diszkriminatív, mert a feltételek jelentősen leszűkítik a posztot betölthető emberek körét.

A tanszékvezetőkkel, szenátusi tagokkal és oktatókkal együtt már közel kétszázan, szinte a teljes oktatói gárda tiltakozik a rektori pályázat feltételei ellen.

„Tiltakozunk a fenntartó Minisztérium által megfogalmazott, súlyosan diszkriminatív rektori pályázati kiírás ellen, amely elzárja a pályázás lehetőségétől az Egyetem oktatóinak jelentős részét: a zeneszerzés, zenetudományi, egyházzenei, zeneelméleti, zenepedagógiai, jazz és népzene szakirányok oktatóit.

Egyes sajtócikkekben megjelent valótlan állítások miatt hangsúlyozzuk, hogy

oktatóink egységesen kiállnak az Egyetem autonómiája, demokratikusan megválasztott képviselői, a tanszékvezetők és elsősorban az Egyetemi Szenátus mellett.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk az Egyetem szakmai színvonalának megtartása, illetve fejlesztése iránt” – áll a levélben.

A Zeneakadémia jelenlegi rektora Vigh Andrea, akinek a mandátuma 2023. október 31-én lejár, két ötéves rektori ciklusa után pedig nem pályázhat harmadikra. Ezért a Kulturális és Innovációs Minisztérium július 3-án kiírta a pályázatot a rektori pozíció betöltésére. A pályázat szerint a következő rektornak 5 éves, most is aktív, „nemzetközileg kiemelkedő és elismert” előadóművészi tapasztalattal, nemzetközi klasszikus zenei versenyeken elnyert díjjal és nemzetközi klasszikus zenei versenyeken zsűrizési tapasztalattal kell rendelkeznie.

Ezzel – a szenátus korábbi javaslatát figyelmen kívül hagyva – kizárják a Zeneakadémia három akkreditált oktatási és kutatási területének képviselőit, azaz a zeneszerzőket, a zenekutatókat és a zenepedagógusokat – és csak előadóművészek pályázhatnak, közülük is csak klasszikus zenészek.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szerint a pályázat célja olyan nemzetközi gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező rektort találni az egyetem élére, aki az egyetemet „visszaemeli és tovább erősíti a magyar zenei hagyományokat megillető helyre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!