Keller András szerint ő megtartotta az óráit a Zeneakadémián

2023. augusztus 17. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált Keller András hegedűművész azokra a vádakra, miszerint évekkel nem tartotta meg az órái nagy részét a Zeneakadémián.

A Hvg.hu birtokába került hivatalos jegyzőkönyv szerint a 2014/15-ös tanévben heti 4,5 órát kellett volna megtartania a kamaracsoportjainak. Két félévben is ellenőrizték, hogy Keller jelen van-e az óráin, de az esetek túlnyomó többségében nem volt jelen a teremben a meghirdetett időpontokban. A jegyzőkönyv azt is megállapítja, hogy „órapótlásra nem került sor”.

Az ügyről részletesen író Hvg.hu-nak a Keller által irányított Concerto Budapest zenekar küldött közleményt. Eszerint „Keller Andráshoz semmilyen jegyzőkönyvet a Zeneakadémia vezetése el nem juttatott 2015-ben, az ügyben ennélfogva eljárás sem indult, ami nyilvánvalóan bizonyítja az állítás valótlanságát”.

A közlemény szerint Keller az akkori rektorral megállapodott, hogy az óráit egy másik teremben tartja meg, tömbösített formában. A levél szerint a megállapodást nemcsak a rektor, hanem Vígh Andrea akkori rektorhelyettes is támogatta, sőt részben ők maguk javasolták. Kiemelték, hogy „ez a művészképzés specifikus voltából adódóan bevett szokás itthon és a külföldi egyetemeken egyaránt”.

Keller Andrással kapcsolatban hetek óta folyik a vita a nyilvánosságban, miután ő is elindult a Zeneakadémia rektori pályázatán. A pályázat azért keltett feltűnést, mert sokak szerint azt Keller személyére írhatta ki a kulturális minisztérium. A Zeneakadémia 171 oktatója közös levélben tiltakozott a pályázat ellen, aminek egyik oka a Keller András agresszív vezetői stílusával kapcsolatos vádak voltak. A pályázatot végül visszavonták, és új kiírást jelentettek meg, de ez továbbra is kizárja annak a jelöltnek az indulását, akit a Zeneakadémia szeretne rektornak, míg Keller Andrásét nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!