Nem tartotta meg az óráit a Zeneakadémián, amíg ott tanított, most a minisztérium őt tenné meg rektornak

2023. augusztus 16. – 22:21

Másolás

Vágólapra másolva

Alig tartotta meg az óráit a Zeneakadémián Keller András, amikor még az intézményben tanított, írja egy birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva a Hvg.hu.

Keller hegedűművész-karmester, a Concerto Budapest művészeti vezetője, akinek személyével kapcsolatban hetek óta vita zajlik a nyilvánosságban. Ő is indult a Zeneakadémia rektori pályázatán, ami azért keltett feltűnést, mert sokak szerint azt az ő személyére írhatta ki a kulturális minisztérium. A Zeneakadémia 171 oktatója közös levélben tiltakozott a pályázat ellen, aminek egyik oka a Keller András agresszív vezetői stílusával kapcsolatos vádak voltak. A pályázatot végül visszavonták, és új kiírást jelentettek meg, de ez továbbra is kizárja annak a jelöltnek az indulását, akit a Zeneakadémia szeretne rektornak, míg Keller Andrásét nem.

A Hvg.hu most azt írja, a birtokába került hivatalos jegyzőkönyv szerint a 2014/15-ös tanévben heti 4,5 órát kellett volna megtartania a kamaracsoportjainak. De a dokumentum szerint „az ellenőrzés során az I. félévben az órarendi időpontokban foglalt termében 14 ellenőrzött alkalommal 10 esetben nem volt jelen”. A többi négy alkalomról nem állt rendelkezésre jelenléti ív. A jegyzőkönyv azt is megállapítja, hogy „órapótlásra nem került sor”. A II. félévben sem javult sokat a helyzet, akkor négyszer ellenőrizték, hogy Keller András megtartja-e az óráját, de egytelen esetben sem találták a termében.

A Zeneakadémia rektorválasztásnak az a tétje, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium jelöltje, Keller András lesz-e az egyetem vezetője, és ez az intézmény is kormányközeli emberekkel megtűzdelt alapítvány fenntartásába kerül, vagy az egyetem jelöltje kerül az intézmény élére, aki ellenáll a kormányzati szándéknak. A rektori pályázatot a minisztérium írja ki, de az egyetem szenátusa által választott jelöltet kell kineveznie a köztársasági elnöknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!