Kiírták a Zeneakadémia új rektori pályázatát, de megint kizárták belőle az egyetem jelöltjét

2023. július 22. – 23:55

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmasat trollkodott a Kulturális és Innovációs Minisztérium péntek este, amikor kiírták a Zeneakadémia új pályázatát. Abban ugyanis megint olyan feltételeket támasztanak, amelyekkel kizárják a pályázásból Kutnyánszky Csaba karnagyot, az egyetem oktatási rektorhelyettesét, akit az egyetem szenátusa szeretne rektornak – írja a Magyar Narancs.

Az egyetemet rektorként most Vigh Andrea vezeti, a hárfaművész egyetemi tanár mandátuma azonban október 31-én lejár, két ötéves rektori ciklusa után pedig nem pályázhat harmadikra. A Kulturális és Innovációs Minisztérium július 3-án írta ki a rektori pályázatot, az egyetem szenátusa szerint azonban a kiírt feltételek jelentősen leszűkítik a posztot betölthető emberek körét, azt csak a komolyzenészekre szűkítették le, miközben a zeneszerzőket, a zenekutatókat és a zenepedagógusokat kizárták.

A pályázat kiírásával szemben először a szenátus, majd a Zeneakadémia 171 oktatója is tiltakozott, ami miatt Csák János bejelentette, hogy új pályázatot fognak kiírni, de leszögezte, hogy a zenetudósok abból továbbra is ki lesznek zárva. Péntek éjjel aztán megjelent az új kiírás, ami a jelentkezőnek feltételként szabja meg, hogy rendelkezzen valamelyik nagyon magas szintű állami kitüntetéssel. (Ezek: Kossuth-díj, Széchenyi-díj, vagy Széchenyi-díj, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, vagy a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj.)

Mivel az egyetem jelöltje, Kutnyánszky Csaba ezek közül egyikkel sem rendelkezik, ő ismét nem pályázhat. Szakmai berkekben az a hír járja, hogy a rektori pályázatot Keller Andrásra, a Concerto Budapest karmesterére írták ki. Amikor rákérdeztek erre Csák Jánosnál, a miniszter azt mondta: szerinte sok művész beleillik az elképzelésbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!