Jóváhagyta az EU a tulajdonosváltást, a Liberty Steelé lesz a Dunaferr

2023. október 3. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden. Az Európai Unió egyszerűsített fúziókontroll eljárásban vizsgálta a Dunaferr megvásárlását, amelyet hétfői döntése szerint jóváhagyott. A Dunaferr felszámolását tavaly decemberben rendelte el a Fővárosi Törvényszék. A felszámoló 9,6 milliárd forintos minimálárat szabott meg a 3500 embert foglalkoztató Dunaferrért.

A befutó Liberty Steel 55 millió eurós (nagyjából 21 milliárd forintos) ajánlatot tett.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár szerint a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége és az elhibázott szankciók miatt vált fizetésképtelenné a gyár, ezzel több ezer dolgozó munkája került veszélybe. Az üzem olyan rossz állapotban volt, ahonnan sikeres talpra állásra hazánkban eddig még nem volt példa.

A minisztérium szerint a Dunaferr a magyar ipar kiemelt szereplője, az acélipar pedig stratégiai ágazat. A Liberty Steel szeptember 20-án jelentette be, hogy stratégiai céljuk a zöld átállás, amely az ágazat versenyképes és fenntartható jövőjét jelenti.

A kormány szeptemberben, egy veszélyhelyzeti kormányrendelet nyomán vezette be az úgynevezett környezetvédelmi hatósági szerződést. Ez egy kiskaput nyit ki a gyárak számára, amellyel élve egy sima szerződéssel elkerülhető lesz a környezetvédelmi szabályszegés miatti retorzió, bírság vagy bezárás.

A szövegben nem tisztázták, milyen típusú ügyfeleknél jöhet szóba ez a megoldás, de az elmúlt időszak iparpolitikája nyomán többen azt sejtették a háttérben, hogy ismét az akkumulátorgyáraknak szeretne kedvezni a kormány. „A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem” – közölte később az Energiaügyi Minisztérium sajtóosztálya.

Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy ha a Dunaferrnél leáll a kohászati üzem, akkor „soha az életben újra indulni nem fog”, vagy ha mégis, akkor az 150 milliárd forintba is kerülhetne. Ezért kell megsegíteni törvénymódosítással.

A kohászatnak Magyarországon a rendszerváltás után leáldozott, az egyetlen érdemi üzem a jelenleg Dunaferr maradt, amelyet hosszú haláltusa után végül idén vásárolt fel a Liberty Steel. A felszámolás alatt álló Dunaferrnek legalább 500 milliárd forintos tartozása van, és a vásárláskor azt is lehetett tudni, hogy azonnali befektetés szükséges hozzá, hogy a gyár visszakapja a környezetvédelmi engedélyét. A dolgozók bérét fél éven át a kormány fizette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!