A Liberty Steel veheti meg a Dunaferrt

2023. július 11. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Liberty Steel lett a nyertes vevő a felszámolás alatt álló Dunaferr vasműért folytatott pályázati versenyben – írja a Portfolio a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye alapján.

A Dunaferr felszámolását tavaly decemberben rendelte el a Fővárosi Törvényszék. A felszámoló Honoratior Kft. 9,6 milliárd forintos minimálárat szabott meg a 3500 embert foglalkoztató Dunaferrért.

A befutó Liberty Steel a Fővárosi Törvényszék keddi végzése szerint 55 millió eurós (nagyjából 20,9 milliárd forintos) ajánlatot tett.

A Liberty Steel már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte – emlékeztetett a minisztérium keddi közleményében.

A január 9-én bejegyzett magyar Liberty Steel Central Europe Kft. egyedüli tulajdonosa a szingapúri Liberty Steel Central Europe Holdings Pte. Ltd. Ezt a céget Szingapúrban 2022. december 22-én alapította Sanjeev Gupta, ő az egyedüli részvényes, a cég alaptőkéje 1 (azaz egy) dollár. A céggel már februárban tárgyalt a kormány, erről itt írtunk bővebben.

A Dunaferr a legutolsó információk szerint 500 milliárd forintos tartozást halmozott fel, és annak a cégnek, ami felvásárolja, nemcsak a vételárat kell kifizetnie, de legalább 37 milliárd forintnyi azonnali befektetés szükséges ahhoz, hogy a Dunaferr visszakapja az elveszített környezetvédelmi engedélyeit.

A kormány februárban döntött arról, hogy hat hónapon keresztül kifizeti a vasmű dolgozóinak bérét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!