Közel húszmilliárd forintért árulják a Dunaferrt

2023. június 16. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

52 859 205 eurós, azaz jelenlegi árfolyamon 19,6 milliárd forintos minimálárat szabott meg a felszámoló a 3500 embert foglalkoztató Dunaferrért

– írja a Hvg.hu a Fővárosi Törvényszék június 15-ei végzése alapján. A felszámolás alatt álló dunaújvárosi vasműn belül a Duna Furnace üzletrészeinek száz százalékáért legalább 16 796 225 eurót kell ajánlania a vásárlónak, a Dunarolling egészéért pedig 36 062 980 eurót. A Dunaferr felszámolását tavaly decemberben rendelte el a Fővárosi Törvényszék.

Az árat egy független szakértő és egy független könyvvizsgáló értékelése után, illetve a kimondottan a Dunaferr megmentésére elfogadott, áprilisi kormányrendelet alapján határozták meg. Eszerint a rendelet alapján indokolt esetben a felszámolás alatt álló cégek eszközeit ki lehet vinni egy, az adós tulajdonában álló új vállalatba, amit tehermentesen el lehet – sőt egy éven belül el is kell – adni olyan vevőnek, amely vállalja a nyereséges működtetést.

Az ajánlattételi felhívásra azok a cégek nyújthatnak be ajánlatot, amelyek versenyben maradtak az előzetes értékelés alapján. Ahogy az a felszámoló Honoratior Kft. csütörtöki közleményéből is kiderült, jelenleg két indiai társaság van versenyben: a Liberty Steel és a Vulcan Steel, akiknek mindössze két hetük van arra, hogy ajánlatot tegyenek.

A Hvg szerint, a potenciális vevőnek azt is mérlegelnie kell, milyen plusz terheket vállal magára a vasmű megvásárlásával. A Dunaferr ugyanis tavaly év évéig 500 milliárd forintos tartozást halmozott fel, ez az összeg azóta magasabb lehet. Ezen túl, az értékesítési felhívás szerint legkevesebb 37 milliárd forintnyi azonnali befektetés szükséges ahhoz, hogy a Dunaferr visszakapja az elveszített környezetvédelmi engedélyeit, amelyek híján már rég be kellett volna zárni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!