A Fővárosi Törvényszék elrendelte a Dunaferr felszámolását

2022. december 15. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Röviddel azután, hogy a kormány rendeletben módosította a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt, a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményben jelentette be, hogy már a „vonatkozó rendelet hatályba lépésének napján” elrendelte a Dunaferr felszámolását.

Az egykori Dunai Vasműnek (ma ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.) már régóta nincsenek érvényes közgyűlései, nincsenek szabályosan megválasztott testületei vagy az elmúlt üzleti évekről elfogadott mérlegei, és a társaság éppen akkor kezdett végképp lepusztulni, amikor a nagy „anyaginfláció” idején szárnyalnia kellett volna, amikor végre jó lett volna az ágazat jövedelmezősége.

A Fővárosi Törvényszék hivatalból rendelte el „az adós gazdálkodó szervezet felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről. Az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelölése elektronikus, véletlenszerű kiválasztás alapján történt” – írják.

A kormány ugyan nem nevesítette a Dunaferrt a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényben, de a szabályozás nagyon is a Dunaferr esetét hozta felszínre, hiszen úgy szól, hogy a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezheti az olyan cégek elleni felszámolási eljárást, ahol az adott cég

  • több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló közzétételi kötelezettségének,
  • az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot.

A Dunaferr gondjairól, működési problémáiról, illetve arról, hogy a felszámolás mit jelent a vállalat számára, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!