Két indiai jelentkező maradt a Dunaferr-re, az ukránokat kizárták

2023. június 15. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az öt jelentkezőből mindössze ketten maradtak versenyben a Dunaferr megvásárlásáért – közölte az ISD Dunaferrt felszámoló Honoratior Kft. a Hvg.hu-val. Ahogy arról a Telexen is írtunk, a Dunaferr április végén került eladósorba, ez közel 3700 dolgozót érint. Az új vevő a gyárhoz szovjet kori technológiát és környezetvédelmi kötelezettségeket is kap.

A felszámoló friss közlése szerint az öt jelentkezőből két indiai maradt versenyben. Az ukrán jelentkezőt azért zárták ki, mert a felvásárláshoz szükséges nemzetbiztonsági előminősítő eljárás nem érkezett meg időben.

A Dunaferr a legutolsó információk szerint 500 milliárd forintos tartozást halmozott fel, és annak a cégnek, ami felvásárolja, nemcsak a vételárat kell kifizetnie, de legalább 37 milliárd forintnyi azonnali befektetés szükséges ahhoz, hogy a Dunaferr visszakapja az elveszített környezetvédelmi engedélyeit.

Orbán Viktor februárban jelentette be, hogy az állam fizeti a dolgozók hathavi bérét, ami több mint 16 milliárd forintos tétel. Az egykori Dunai Vasműnek (ma ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.) már régóta nincsenek érvényes közgyűlései, nincsenek szabályosan megválasztott testületei vagy az elmúlt üzleti évekről elfogadott mérlegei. Korábban például Dunaújváros jegyzője is beszállt a cég körüli harcba. A társaság egyébként éppen akkor kezdett végképp lepusztulni, amikor a nagy „anyaginfláció” idején szárnyalnia kellett volna, és amikor végre jó lett volna az ágazat jövedelmezősége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!