Eladó a Dunaferr

2023. április 21. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Eladósorba került a Dunaferr, ez közel 3700 dolgozót érint – írja a Fővárosi Törvényszék részvételi felszólítása alapján a Portfolio. Az újdonsült vevő a gyárhoz szovjetkori technológiát és környezetvédelmi kötelezettségeket is kap.

A törvényszék már decemberben elrendelte a Dunaferr felszámolását, gondjairól, működési problémáiról, illetve arról, hogy a felszámolás mit jelent a vállalat számára, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Április 12-én az ISD Kokszoló is erre a sorsra jutott, így a két adóst egybegyúrják, és egy társaságként tervezik eladni őket.

A felszólítás szerint a felvásárlás a Dunaferrnél 3034, a kokszolónál pedig 612 ember állását mentheti meg, valamint még 40, az értékesítésig felvett dolgozóét. 2019-ben 3356-an dolgoztak a Dunaferrnél.

Orbán Viktor februárban jelentette be, hogy az állam fizeti a dolgozók hathavi bérét, ami több mint 16 milliárd forintba kerül az államnak. Az egykori Dunai Vasműnek (ma ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.) már régóta nincsenek érvényes közgyűlései, nincsenek szabályosan megválasztott testületei vagy az elmúlt üzleti évekről elfogadott mérlegei. Korábban például Dunaújváros jegyzője is beszállt a cég körüli harcba. A társaság egyébként éppen akkor kezdett végképp lepusztulni, amikor a nagy „anyaginfláció” idején szárnyalnia kellett volna, amikor végre jó lett volna az ágazat jövedelmezősége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!