A kormány azt ígéri, hogy a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét

2023. február 1. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai kormányülésen Mészáros Lajos, dunaújvárosi országgyűlési képviselő javaslatára arról döntöttek, hogy a kormány hat hónapig kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét – jelentette be Facebook-oldalán a miniszterelnök.

„Sajnos Brüsszelből hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek. Más nem”

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a céget tönkretették a korábbi cégek, vállalatvezetők és a brüsszeli szankciók. A miniszterelnök elmondta, hogy a döntést azután hozták meg, hogy találkozott azzal a csapattal, amit Dunaújváros parlamenti képviselője vezet. „Ez a csapat azon dolgozik hosszú hónapok óta, hogy megmentsük a Dunaferrt.”

A költségvetésnek a bérek átvállalása több mint 16 milliárd forintot jelent majd. Orbán azt ígérte, hogy azon fognak dolgozni, hogy a hat hónap elteltével „megbízható és stabil működést biztosító” tulajdonosa legyen a cégnek. Hozzátette: a magyar ipar számára a Dunaferr nélkülözhetetlenül fontos vasmű.

A cég jövője az utóbbi időben bizonytalan volt. Januárban bejelentkezett tulajdonosnak a mariupoli acélgyárat üzemeltető cég is. Metinvest januárban írt levelet a miniszterelnöknek, amiben az érdeklődésüket fejezték ki a dunaújvárosi Dunaferr megvásárlásával kapcsolatban.

A Dunaferrt tavaly decemberben helyezte felszámolás alá a Fővárosi Törvényszék. Mindezt azután, hogy kormány rendeletben módosította a csődeljárásról szóló törvényt. Az egykori Dunai Vasműnek (ma ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.) már régóta nincsenek érvényes közgyűlései, nincsenek szabályosan megválasztott testületei vagy az elmúlt üzleti évekről elfogadott mérlegei. Korábban például Dunaújváros jegyzője is beszállt a cég körüli harcba. A társaság egyébként éppen akkor kezdett végképp lepusztulni, amikor a nagy „anyaginfláció” idején szárnyalnia kellett volna, amikor végre jó lett volna az ágazat jövedelmezősége.

Ahogy korábban írtuk az ISD Dunaferrt úgy kellett életben tartani, hogy az érintettek között nem volt együttműködés, akadályozva vannak és utálják egymást, Taruta és a VEB nem álltak szóba egymással. Pedig amennyiben egyszer egy nagykohó leáll, akkor vége a dalnak, megköt a vas, többé nem lehet felmelegíteni. Decemberben csak néhány órán múlt, hogy elkezdődjön a kokszolók leállítása, erről és a cég helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Arról pedig, hogy miképp került korábban végveszélybe Magyarország egyik legnagyobb cége, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!