Energiaügyi Minisztérium: A kohászati üzemekre fog csak vonatkozni az új kiskapu, amellyel elkerülhetők a környezetvédelmi bírságok

2023. szeptember 23. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a Közlönyben megjelenik”

– írta a sajtónak szombaton az Energiaügyi Minisztérium sajtóosztálya, miután a médián végigsöpört egy csütörtök esti, veszélyhelyzeti kormányrendelet nyomán, hogy bevezetik az úgynevezett környezetvédelmi hatósági szerződést. Ez egy kiskaput nyit ki a gyárak számára, amellyel élve egy sima szerződéssel elkerülhető lesz a környezetvédelmi szabályszegés miatti retorzió, bírság vagy bezárás.

„Veszélyhelyzet ideje alatt a környezetvédelmi hatóság az ügyféllel a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet. A környezetvédelmi hatósági szerződésben az ügyfél vállalja, hogy felhagy a jogsértő magatartással, és magatartását a környezetvédelmi hatósági szerződésben meghatározott módon hozza összhangba a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival” – áll a rendeletben.

A szövegben nem tisztázzák, milyen típusú ügyfeleknél jöhet szóba ez a megoldás, de az elmúlt időszak iparpolitikája nyomán a legtöbben – köztük a módosításra elsőként a figyelmet felhívó Jávor Benedek – azt sejtették a háttérben, hogy ismét az akkumulátorgyáraknak szeretne kedvezni a kormány. Így az újságcikkek is az akkugyártási ágazatot kiemelve kezelték a témát, mígnem szombaton az Energiaügyi Minisztérium a fenti közleménnyel tisztázta a kérdést. Az nem világos, hogy ha eredetileg is a kohászati üzemekre céloztak, akkor ezt miért nem az eredeti rendelet szövegébe foglalták, és miért kell napokat várni a pontosításra.

A kohászatnak Magyarországon a rendszerváltás után leáldozott, az egyetlen érdemi üzem a jelenleg Dunaferr maradt, amelyet hosszú haláltusa után végül idén vásárolt fel a Liberty Steel. A felszámolás alatt álló Dunaferrnek legalább 500 milliárd forintos tartozása van, és a vásárláskor azt is lehetett tudni, hogy azonnali befektetés szükséges hozzá, hogy a gyár visszakapja a környezetvédelmi engedélyét. A dolgozók bérét fél éven át a kormány fizette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!