Polgárháborús hangulat Hódmezővásárhelyen, nagyjából egyforma politikai erők osztják meg a várost

2023. szeptember 17. – 16:39

Polgárháborús hangulat Hódmezővásárhelyen, nagyjából egyforma politikai erők osztják meg a várost
A hódmezővásárhelyi városháza – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János szerint Márki-Zay Péter az oka, hogy Hódmezővásárhely fejlődése évekkel ezelőtt megrekedt, Márki-Zay pedig Lázárt okolja szintúgy. Az egykori miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy 2024-től is szeretné megtartani a polgármesteri címét, erre válaszul Lázár ultimátumot adott a városnak. Ellenzéki és kormánypárti politikusokat, valamint az utca emberét kérdeztük arról, szerintük mi várható Hódmezővásárhelyen.

A 2022-es országgyűlési választási vereség óta látszólag egyre inkább fogynak a szövetségesek Márki-Zay Péter körül, a hódmezővásárhelyi városházán az elmúlt fél évben több fontos önkormányzati tisztségviselő is beadta a felmondását, köztük két alpolgármester, Szabó János és Kis Andrea is. Utóbbi már a lemondása előtt is többször szembekerült a polgármesterrel, aki – mivel szavazás útján leváltani nem tudta – megvonta a fizetését. Ezenkívül a városi közgyűlésben is többször alakult ki vitás helyzet Márki-Zay körein belül.

Nemcsak a külső szemlélő számára tűnhet úgy, hogy az ellenzéki polgármester egyre szorultabb helyzetben van. Koalíciójának egyik pártonkívüli tagja, Krupiczer Ferenc szerint a hódmezővásárhelyi polgármesternek nehéz dolga lesz a jövő évi választáson, mivel a „csapatán belül is rések vannak, amiket be kell tömnie”. Az már Márki-Zay dolga lesz, hogy a régi emberekkel próbálkozik, vagy újakkal, de Krupiczer úgy tudja, hogy egyelőre itt is, ott is puhatolózik.

Bármit hozhat a jövő

Krupiczer úgy véli, a városnak szüksége van a baloldali politikára is, és mivel Márki-Zay alapvetően jobboldali, többször kerültek konfliktushelyzetbe egymással, de hogy jövőre támogatni fogja-e őt és csapatát, arra nem adott választ. „Az erőviszonyok alapján kell majd egyezkedni, ha eljön az ideje. Jelenleg Márki-Zay döntései számomra kevés elfogadható gondolatot tartalmaznak, de

nem volt ez másképp 2018-ban sem, 2019-ben mégis működött a helyi összefogás.”

Még semmilyen egyeztetés nem történt közte és Márki-Zay között, de a jövő bármit hozhat.

Lázár János júniusi rádiós kijelentését, mely szerint Vásárhely semmiféle támogatásra nem számíthat, ha Márki-Zay Pétert választják újra, Krupiczer is aljasnak és elfogadhatatlannak tartja, szerinte egy rendes demokráciában egy ilyen után a kormányfő bármelyik fontos politikusát elzavarná. „Lázár kinyilatkoztatása aljas emberre vall. Mondjuk ezt ki bátran. Lázár mindig is aljas ember volt, és soha nem fog megváltozni. A politika óhatatlanul összeütközéseket generál, de az ilyen erős, konkretizált megfogalmazás már-már a bűncselekmény határát súrolja” – véleményez Krupiczer.

Az elmúlt években Hódmezővásárhely volt az ország egyik legfontosabb politikai gócpontja, így a helyi önkormányzati választás eredménye is országos jelentőségű kérdés. Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke nemrég úgy nyilatkozott Márki-Zay újraindulásával kapcsolatban, hogy szerinte

„azok jelentenek be idő előtt jelölteket, akik pánikba estek”.

Mucsit, aki az ellenzéki előválasztáson Márki-Zay Péter ellenfele is volt a Csongrád-Csanád megyei 4-es számú választókerületben, nem zavarta, hogy kijelentése előtt pár héttel maga Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke jelentette be, hogy pártja Szegeden Botka Lászlót fogja támogatni.

„A legnagyobb ellenzéki párt felelősségével készülünk a választásokra, és ahogy látom, több jobboldali alternatívát is kínálnak a vásárhelyieknek. Ott van a Fidesz, Márki-Zay Péter és a már inkább szélsőjobbos Mi Hazánk is. Nekünk egyetlen feladatunk és kötelességünk, hogy legyen mindenütt egy tisztességes baloldali alternatíva is” – vázolja lapunknak Mucsi, aki szerint a baloldali politika nyújthat megoldást a jelenlegi gazdasági nehézségekre.

Kevesebbet, megfontoltabban

Mucsi arra a kérdésre, hogy a DK támogatni fogja-e Márki-Zayt, azt válaszolja, hogy egyelőre semmi sincs kizárva. Úgy látja, hogy Hódmezővásárhelyen vannak olyan civil megmozdulások, szervezkedések is, amelyeket akár még támogatna is a DK, de erről többet nem árult el.

Szerinte „Lázár János a Fidesz egyik legtehetségesebb politikusa, akit nem véletlenül léptetett hátrébb annak idején Orbán Viktor, és most nem véletlenül csinált belőle leépítési minisztert, ami nem egy túl hálás munkakör. Azt gondolom, hogy ő már az Orbán utáni időszakra készül, ez a nyilatkozata is azt az attitűdöt üti meg,

mintha már a Fidesz leuralására készülne”

– vázolja a politikus, Lázár politikai karakterét annyival foglalva össze, hogy „egy nagyon tehetséges politikus, csak kár, hogy a képességeit nem jóra használja”.

Szerinte a miniszter tisztában van azzal, hogy egy ilyen kijelentés az EU-s szabályok szerint már akár büntetőjogi kategóriába is eshet, de mivel a politikai kérdések jogi kivizsgálása akár évekig is eltarthat, az ilyen esetek következmények nélkül maradnak.

„A kijelentése arra tökéletesen alkalmas, hogy megfélemlítsen, s mivel Vásárhelyen nagyjából egyforma a Lázár-párti és a Lázár-elleni szavazóbázis, így ha ezzel pár ezer ember kedvét el tudja venni attól, hogy leszavazzon a Fidesz jelöltjével szemben, akkor már nyert ügye van.” Mucsi Tamás jótanácsként annyit fűz hozzá Márki-Zay Péter indulásához, hogy „kevesebbet és megfontoltabban beszéljen”.

A várossal meg nem törődik senki

„Az esélyek latolgatása az újságírók és az elemzők feladata. A mi feladatunk, hogy segítsük a várost kivezetni a Márki-Zay Péter által gerjesztett megosztottságból, gyűlölködésből, és újra fejlődő, gyarapodó város legyen Hódmezővásárhely” – mondja Cseri Tamás, a hódmezővásárhelyi Fidesz frakcióvezetője arra a kérdésünkre, hogy hogyan látja a jövő évi választás erőviszonyait. Leszögezi, hogy a Fidesz–KDNP mindenképpen fog jelöltet indítani Márki-Zayjal szemben.

Cseri szerint

„Lázár nem az ellenzéki polgármesterekről beszélt, hanem Márki-Zay Péterről”

hírhedtté vált rádiós interjújában. Ezek alapján azt lehet mondani, hogy a Fidesz–KDNP helyi politikusainak semmi kifogása nincsen a miniszter megszólalásával.

A vásárhelyi lakosokat is egyre inkább frusztrálja a helyi közélet szinte polgárháborús hangulata, de többen még a nehézségek ellenére is kitartanak a sokak szemében bukott politikusként elkönyvelt Márki-Zay Péter mellett, mások változatlanul a Fidesz–KDNP, de leginkább Lázár János oldalán foglalnak állást. Talán egyre többen vannak – különösen a tavalyi országgyűlési választások fényében –, akik már belefáradtak az állandó politikai csatározásokba, és inkább egyeznének ki egy kormánypárti jelöltben, a békesség kedvéért.

„Nem lehet már egyetlen pozitív hírt sem olvasni. A Promenad24-ben állandóan valami mocskolódást írnak, a Hódpressben folyton Márki-Zayt mosdatják.

A várossal pedig nem törődik senki”

– mondja egy idősebb vásárhelyi lakos, akivel beszéltünk. Mások szerint Márki-Zaynak fel kéne már adnia a szélmalomharcot, mert így már nemcsak magának árt, hanem a városnak is. „Úgy dolgozni, hogy az egész kormány ellene van, nem lehet, de még így is inkább legyenek megszorítások egy tisztességes Vásárhelyen, mint hogy megint a fideszes korrupció működjön” – ezt már egy fiatal egyetemista fogalmazta meg, akit a témával kapcsolatban kérdeztünk.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Természetesen megkerestük Lázár Jánost is, telefonon többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérnünk, levélben pedig mindössze annyit reagált az általa vezetett minisztérium sajtóosztálya, hogy „Lázár János Miniszter úr a témával kapcsolatban mindent elmondott az Ön által is említett Rádió7-interjúban”.

Nem kellenek pártok

Az események főszereplője, Márki-Zay Péter szerint a 2024-es önkormányzati választást szinte egyáltalán nem fogja befolyásolni a miniszter rádiónyilatkozata, ugyanis a kettő között eltelik annyi idő, hogy a nyilatkozat feledésbe merüljön. „Véleményem szerint az ellenzéki és fideszes tábor átrendeződése nem várható egy ilyen nyilatkozattól, de arrogáns, sértő stílusa alkalmas az ellenfél szavazóinak mobilizálására és a saját tábor aktivitásának csökkentésére. Kár, hogy Lázár úr ezt a nyilatkozatot nem a választásokhoz közelebbi időpontban tette” – fejtette ki a polgármester.

Márki-Zay úgy véli, a jövő évi választáson nem lesz érdemi kihívója Hódmezővásárhelyen.

„A Fideszen és az MMM Kossuth körén kívül nincsenek aktív helyi politikai szervezetek,

inkább csak egyének vannak. A DK-nak egyetlen képviselője ismert, ő sem tagja a pártnak, a hozzá csatlakozott volt szocialista alpolgármesterünk szintén ellenünk dolgozik, személyes bosszúból fakadóan ott akadályozza a városvezetést, ahol tudja, de neki sincs számottevő támogatottsága és aktivistái” – vázolta a helyi erőviszonyokat a politikus. Hozzátette, hogy a Fidesz valószínűleg a Mi Hazánk és a Kutyapárt színeiben is fog jelöltet állítani vele szemben, hogy az ellenzéket megosszák. Márki-Zay szerint ettől függetlenül is ő az egyetlen valódi alternatívája Lázár János és a Fidesz visszatérésének a városban.

Az egykori miniszterelnök-jelölt nem tud arról sem, hogy más helyi pártok is indítanának polgármester-jelöltet, de szerinte amennyiben Lázár János úgy akarja, fognak.

„Önkormányzati választáson nincs szükség pártokra, együttműködő lokálpatrióta közösségeknek van egyedül esélye a győzelemre a Fidesszel szemben. Az MMM és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület színeiben fogunk indulni, semmilyen más politikai szervezet támogatására sincs szükségünk” – szögezte le a városvezető azzal kapcsolatban, hogy folytatott-e bármilyen egyezkedést ellenzéki pártokkal.

Hibernált város

Nemrégiben Lázár János egy, a Rádió7-nek adott interjúban azt mondta, hogy Hódmezővásárhely „teljesen hibernálta magát, lefelé halad a város, elzárta magát a külvilágtól és nincs benne az ország gazdasági, politikai és társadalmi vérkeringésében”. Mindezért a városvezetést, Márki-Zay Pétert tartja felelősnek, mert nem működik együtt a kormánnyal.

A miniszter zakkantnak nevezte a polgármestert, fő problémaként kiemelve azt, hogy Márki-Zay szerint a meleg pároknak is joguk van az örökbefogadáshoz. „Ne menjünk el azért szó nélkül amellett, hogy ma egy olyan ember vezeti a várost, aki úgy gondolja, hogy két férfi nevelhet egy gyereket. Ez szerintem egy nagyon súlyos dolog ebben a városban” – jelentette ki Lázár.

Márki-Zay később egy Facebook-bejegyzésében úgy reagált Lázár kijelentéseire, hogy ő soha nem beszélt arról, hogy két férfi nevelhet egy gyereket és két férfira rá lehet bízni egy csecsemőt. „Én ezzel szemben két vásárhelyi fideszes leszbikus közszereplőről beszéltem, akik saját gyermekeiket nevelik, amit eddig Lázár János sem tiltott meg” – írta, majd hozzátette, hogy

„Lázár úr koncentráljon Kaleta bebörtönzésére, Szájer politikától távoltartására, és védje meg a vásárhelyi diákokat a fideszes pedofiloktól”.

Egy élő bejelentkezés során később azt is megjegyezte, hogy az azonos nemű párok azonos jogai mellett mindig ki fog állni, szerinte Lázár hazudik, mert tudja, hogy nem volt ilyen kijelentése, és a támadásával egy melegellenes kampányt épít.

Hódmezővásárhely az elmúlt években közéleti csatatérré vált. A polgármestert gyakran vádolták azzal a helyi kormánypárti politikusok, hogy pozícióját kizárólag a Fidesz elleni uszításra és saját karrierjének építésére használja fel, nem fejleszti a várost. Márki-Zay ezzel szemben számtalanszor kiemelte, hogy amióta választást nyert Vásárhelyen, azóta Lázár és köre állandóan keresztbe tesz a fejlődésnek.

Ezen politikai küzdelmek egyik feltűnő epizódja volt az, amikor 2022 végén Hódmezővásárhely – az országban egyetlen megyei jogú városként – nem kapott kormányzati támogatást a helyi sportuszoda fenntartására, szemben a fideszes Debrecennel, de még az ellenzéki Szegeddel is.

Ugyanide sorolható a szennyvíztisztító korszerűsítésének meghiúsítása. A rendszer felújítása már több mint tíz éve napirenden volt, többször írtak ki rá közbeszerzési pályázatot, majd Márki-Zay vezetése alatt állami támogatást is kért rá az önkormányzat, de nem kapott. 2021-ben végül a kormány 6 milliárd forintos támogatást ígért a projekthez,

cserébe kisajátította a tervezés és a pályáztatás jogát,

majd mire a közbeszerzés már 16,1 milliárdos költségvetéssel számolt, a projektet a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium elvetette.

Szintén jelentős muníciót szolgáltat a közéleti sárdobálásokra a meg nem épült vásárhelyi McDonald’s étterem huzavonája, különösen azért, mert a kisebb, fideszes vezetésű Makón már meg is nyitott egy, a szintén kicsi Szentesen pedig lassan az építkezés kezdődik el. Emellett Márki-Zay az év elején földadót vezetett be a városban, de később az Országgyűlés egy, az agrárminiszter által benyújtott törvényjavaslattal ezt országos szinten megtiltotta.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!