Környezetvédelmi beruházástól vonta el az állami támogatást Lázár János minisztériuma

2023. március 4. – 10:07

Környezetvédelmi beruházástól vonta el az állami támogatást Lázár János minisztériuma
Ömlik a szennyvíz a tisztítóba – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A hódmezővásárhelyi városi szennyvíztisztító korszerűsítésére a kormány két éve még 6 milliárdot ígért, EU-támogatással tervezték a beruházást, de az Építési és Közlekedési Minisztérium már nem akar az emelt áron 16 milliárdot áldozni a fejlesztésre. Két év alatt bő háromszoros volt ugyanis az áremelkedés a legolcsóbb közbeszerzési ajánlatban, ami összefügghet azzal, hogy a 42 ezer fős városban 141 ezer embert kiszolgáló szennyvíztelepet akart létesíteni a kormány. Ha az állam betartja a törvényeket, akkor saját magát fogja megbírságolni a Tisza élővilágát is érintő, folyamatos környezeti szennyezés miatt.

Hódmezővásárhelyen már több mint tíz éve tervezik, hogy felújítják a városi szennyvíztisztítót, és fejlesztik a hálózatot, erről 2010-ben döntött a város önkormányzata. Sikerült minkettőre EU-támogatást nyerni, ebből 2014-2015-ben – a polgármesteri poszton Lázár Jánost követő, szintén fideszes Almási István idejében – kötöttek be a szennyvízcsatorna-hálózatba az egyik városrészben, Kishomokon több mint hatszáz házat, mintegy 900 milliós összegből. Ezután akarták a szennyvíztisztító telepet fejleszteni, a megmaradt 1,5 milliárd forint uniós támogatással, és új, biológiai tisztítómű kiépítését is tervezték.

2017-ben már 3,8 milliárd forintból próbálták volna megoldani a telep korszerűsítését, de a fideszes polgármestert nem segítette ki az Orbán-kormány, a pénz hiányában pedig a közbeszerzés eredménytelen lett. Ezt követően szinte kétévente írtak ki újabb pályázatokat. 2020-ban már a független Márki-Zay Péter – későbbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt – volt a polgármester, amikor az önkormányzat sikeres közbeszerzésben 4,8 milliárdos árajánlat után kért kormányzati támogatást, de nem kapott.

Az 1990-es évek elején épült tisztítómű felett alaposan eljárt az idő. A teljesítménye változatlan, de a környezetvédelmi szabályok átalakulása miatt már nem felel meg az előírásoknak. Emiatt az Alföldvíz Zrt., amely a telepet működteti, milliós bírságokat fizetett az államkasszába: például

2019-ben 14 millió forintos büntetést szabott ki a környezetvédelmi hatóság.

Ennek oka, hogy a tisztítás után a szennyvíz a Hódtói csatornán keresztül az élő Tiszába folyik, és a megengedett határértékek feletti mennyiségben tartalmaz a környezetre káros anyagokat, például nitrogént és foszfort.

Kormányzati ígéret és a visszavont milliárdok

Meglepetésre 2021-ben a kormány beígért 6 milliárd forint támogatást a telep korszerűsítésére, ugyanakkor egyúttal magához vonta a pályáztatást, ami azt jelenti, hogy azután már nem helyben tervezték meg, milyen munkálatokra lesz szükség a felújítás-korszerűsítés során. A legutóbbi, már állami közbeszerzésre a legolcsóbb árajánlat tavaly majdnem 16,1 milliárd forintról szólt. Ezzel szemben 2020-ban még 4,7 milliárdért vállalta volna a munkát egy másik cég, azaz két év alatt háromszorosnál is nagyobb volt az áremelkedés a közbeszerzési árajánlatokban.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Lázár János, aki jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetője – korábban pedig ő volt Hódmezővásárhely polgármestere, sőt, ma is a város választókörzetének országgyűlési képviselője – miniszterként nem támogatta a szennyvíztelep felújítási tervét: a beruházást kivették az állami támogatású fejlesztések listájáról. A korszerűsítéshez EU-támogatást is igénybe akartak venni, de így az sem teljesülhet. Közben sem a város önkormányzatának, sem a telepet működtető Alföldvíz Zrt.-nek nincs elég pénze a költséges beruházásra.

Az állami támogatás visszavonásának részben az az indoklása, hogy jelenleg fontosabb

„Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése”.

Hogy a folyamatos környezetszennyezést miért nem vették figyelembe a beruházás leállítása során, arról a Telex elküldte kérdéseit az Építési és Közlekedési Minisztériumnak. Ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ki tehet róla?

Hódmezővásárhelyen többféle nézettel lehet találkozni a beruházás állami támogatásának megvonása kapcsán. A Promenád nevű helyi hírportál, amely gyakran és nagy terjedelemben közli Lázár János nyilatkozatait, több cikkében is azt állítja: Márki-Zay Péter polgármester hibája, hogy elmarad a szennyvíztelep fejlesztése, és így az továbbra sem teljesíti a szennyvízkezelésre vonatkozó európai uniós előírásokat. A lap tulajdonosa a Dél-alföldi Média Centrum Kft., a cégjegyzésre jogosult Göbl Vilmos, aki Lázár János sajtós munkatársa, a főszerkesztő pedig Pintér M. Lajos, aki korábban a szegedi Fideszhez közel álló Szeged Ma hírportál vezetője volt.

Mások úgy vélik, Lázár János szándékosan tett keresztbe a Fideszhez hűtlen városnak és az ellenzéki Márki-Zay Péter polgármesternek. És vannak, akik azt hiszik, Mészáros Lőrinc egyik cége akart nagyot kaszálni a 16 milliárdos beruházással, de akkorát, hogy az már Lázárnak vagy a kormánynak is túl sok volt.

A szennyvíz az egymást követő medencékbe jutva egyre tisztább lesz – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A szennyvíz az egymást követő medencékbe jutva egyre tisztább lesz – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Márki-Zay Péter polgármester a Telexnek azt mondta, ha a kormány nem vette volna el a közbeszerzést a várostól, és a 2021-ben ígért 6 milliárdot valóban biztosította volna, sikerült volna a beruházás. Ezzel együtt ő

nem tartja Lázár bosszújának a támogatás megvonását, hiszen a kormány nagyon nehéz pénzügyi helyzetben van, ezért takarékoskodnia kell, az állami beruházásokat országszerte visszafogják.

Lázár János csak a fővárosban nyolcvan fejlesztési tervet állított le, tehát a spórolás látványos. Azt pedig Márki-Zay szinte már megszokta, bár el nem fogadja, hogy 2018-tól, mióta ő a polgármester, Hódmezővásárhely nem kap vagy alig kap állami támogatásokat. A polgármester úgy véli, a város szennyvize ugyanúgy lefolyik ezután is, ahogyan eddig, a vásárhelyieknek semmi kára nem lesz abból, ha elmarad a telep korszerűsítése és az új biológiai tisztítómű kiépítése. Ám azt nem tartja helyesnek, hogy egy ekkora település szennyvize áthágja az uniós előírásokat. Ezért cselekedni fog annak érdekében, hogy a környezetvédelmi szabályokat betartsa a telep, ha másképp nem megy, feljelentést tesz az önkormányzat, és a polgármester reméli, hogy előbb-utóbb megvalósul majd a korszerűsítés.

A telep ugyan Hódmezővásárhely önkormányzatának tulajdona, ám a működtetője az Alföldvíz Zrt. Ez a cég korábban a szolgáltatásait – ivóvíz biztosítása és a szennyvíz elvezetése – használó békési, bács-kiskuni, hajdú-bihari és csongrád-csanádi települések önkormányzatainak közös tulajdonában állt, de régóta pénzügyi gondokkal küzdött. Az Alföldvíz Zrt. oldalán az olvasható, hogy a cég részben az állami elvonások miatt:

„évekig veszteségesen működött, egyfelől a területi növekedés miatt megemelkedett közműadó, másfelől pedig a rezsicsökkentés lehetetlenítette el a gazdaságos működését.”

2021 nyarán a résztulajdonos önkormányzatok bejelentették, hogy tovább nem tudják pótolni az Alföldvíz pénzügyi veszteségeit. A kormány 2022-ben állami tulajdonba vette át a önkormányzatoktól a szolgáltató tulajdonrészének 90 százalékát. Hódmezővásárhely azonban nem adta át a szennyvíztisztító telep tulajdonjogát, így az a városé maradt, de a működését a ma már állami tulajdonú Alföldvíz Zrt. biztosítja. Ez azt jelenti:

ha a hatóságok betartják a szabályokat, és megbüntetik a vásárhelyi telep károsanyag-kibocsátása miatt az Alföldvíz Zrt.-t, akkor az állam egy állami céget bírságol meg.

A telep tulajdonosa Hódmezővásárhely önkormányzata, a működtetője az állami tulajdonú Alföldvíz Zrt. – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A telep tulajdonosa Hódmezővásárhely önkormányzata, a működtetője az állami tulajdonú Alföldvíz Zrt. – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Egyébként pedig a korszerűsítési közbeszerzés nyertese a hiedelmekkel ellentétben nem Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó cége lett volna. Az ő egyik cégéhez igen hasonló nevű, de teljesen más tulajdonosi hátterű A-Híd Zrt. adta a nyertes árajánlatot – mint utóbb kiderült, hiába. A Telex megkérdezte a fővárosi Lánchíd felújításán is dolgozó céget, 2022-ben mi került volna szerintük 16 milliárdba abban beruházásban, amire két évvel korábban még 4,7 milliárdos volt a nyertes ajánlat.

Az A-Híd Zrt. munkatársa azt válaszolta, hogy a kisebb értékű ajánlatot ugyan nem ők adták 2020-ban, de ismereteik szerint az eltelt két év alatt nagymértékben megváltozott a „műszaki tartalom”, azaz újabban már nagyobb teljesítményű és nagyobb méretű, továbbá bőségesebb gépészeti felszerelésű szennyvíztisztító telepre van szükség Vásárhelyen, mint korábban. Emiatt kalkuláltak 16 milliárdos árat, ami még így is a legolcsóbb volt.

Háromszoros lélekszám-növekedés fokozza majd a szennyvíztisztító terhelését?

Fontos, hogy a 2020-as pályázat idején még a hódmezővásárhelyi önkormányzat volt az ajánlatkérő, azután az állam magához vonta a közbeszerzést, és a kormányzati szakértők állapították meg az újabb követelményeket, amelyek szintje növekedett. Így például 2020-ban még csak nyitott iszaptárolót terveztek, de 2022-ben már fedett, zárt iszaptároló megépítése volt az elvárás, ami persze sokkal drágább egy összesen 15 ezer négyzetméteres tárolórendszer esetében.

Talán furcsább kérdés, hogy hány ember szennyvizének a kezelésére kellett volna alkalmassá tenni a korszerűsítése során a telepet. A 2022-es állami pályáztatás dokumentációja szerint 141 ezer embert kiszolgáló létesítményt akartak kiépíttetni. Ezzel szemben Hódmezővásárhely lakossága 42 ezer fő. Márki-Zay Péter a Telex kérdésére azt mondta,

fogalma sincsen arról, ugyan miért kellene nekik egy 141 ezer főt kiszolgáló szennyvíztelep.

A polgármester szerint az önkormányzatnál nem tervezik újabb utcák bekötését a városi csatornahálózatba, nincs ilyen igény. A lélekszám évek óta csökken, így a vízfogyasztás is, egyelőre az ipar sem igényel többet, és a környékbeli kisebb településeknek van saját szennyvíztisztítója. Ezért nem érthető, honnan kerülhetne elő százezer új, „szennyvíz-előállító” ember. Márki-Zay Péter reméli, hogy nem akkumulátorgyárat vagy hasonlóan vízigényes és nagy szennyvíztermelő beruházást tervez a kormány Vásárhely környékére, a polgármester eddig semmi ilyesmiről nem értesült.

Más források szerint ipari parkot szeretne majd oda telepíteni a kormány. A Hódpress önkormányzati portál azt írja, egy 2020-as belügyminisztériumi tanulmány szerint

„2027-re a negyedével növekszik majd a hódmezővásárhelyi szennyvíztisztító terhelése a 2013-ban mért szinthez képest”, ezért a telep tisztítási kapacitását a két és félszeresére kell növelni.

Hogy azonban – mint az a polgármester nyilatkozatából is kitűnik – a minisztériumban ezt mire alapozták, az nem világos, pedig fontos tényező. Erről a Telex megkérdezte a Belügyminisztériumot, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük. A megnövelt elvárási szint lehet ugyanis az árajánlatoknál látható nagyarányú emelkedés kulcsa, ami az állami támogatás megvonásának egyik oka lehetett.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!