Ki miatt nincs még McDonald's Hódmezővásárhelyen? Egymásra mutogat a Fidesz és Márki-Zay

2023. augusztus 18. – 16:46

Ki miatt nincs még McDonald's Hódmezővásárhelyen? Egymásra mutogat a Fidesz és Márki-Zay
A vásárhelyi McDonald’s telke – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú évek óta húzódó kínos téma a hódmezővásárhelyi közéletben, hogy vajon lesz-e McDonald’s étterme a városnak, vagy sem. Olyannyira kardinálissá vált a dolog, hogy a jobboldal gyakran dörgöli a városvezetés orra alá, hogy miattuk nem nyitott még helyben Meki. Márki-Zay Péter hódmezőváráshelyi polgármester azt mondja, Lázár János akadályozza, hogy az étteremlánc a városban is megjelenjen, a kormányzati szereplők szerint viszont erre nincs semmi ráhatásuk. Tény viszont, hogy már a jóval kisebb Makón is nyílt egy McDonald’s, amiért az ottani polgármester még Lázár Jánosnak is hálálkodott.

Többéves huzavona és szóbeszéd után 2020-ban látszott körvonalazódni, hogy Hódmezővásárhely régóta dédelgetett álma lassan beteljesül, és lesz egy McDonald’s étterem is a városban. Tárgyalások kezdődtek a város vezetői és a cég képviselői között, hogy a közel 43 ezer főt számláló Csongrád-Csanád vármegyei település központjában lévő, a Hódtói Pihenőpark és a mellette fekvő Aldi közti üres területet megvásárolja a cég. Itt tervezték felhúzni a McDrive-val is működő gyorséttermet.

Később, 2021-ben az egyik Fidesz-közeli helyi lap, a Promenad24 arról cikkezett, hogy a nemzetközi gyorsétterem-hálózat visszalépett a beruházástól, és nem nyit éttermet. Pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írták a McDonald’sról, hogy „ők sem kérnek az önkormányzatból és Márki-Zay Péterből”, ám a visszalépésről semmilyen hivatalos céges közlemény nem született.

Az idő múlt, a nyitás időpontjából fegyver lett, és a városvezető többször is a „lesz McDonald’s” kijelentéssel verte vissza a támadásokat. Közben a fele annyi lelket számláló, fideszes vezetésű Makón már neki is láttak egy étterem alapozásának, holott ott később kezdődtek meg a tárgyalások. Vásárhelyen ekkor még egy kapavágás sem történt, ami betudható annak is, hogy miután a franchise százmillió forintért megvette a területet, különböző engedélyekre is szüksége volt a munkálatok megkezdéséhez.

A fideszes sajtó tovább revolverezte az önkormányzatot, hogy hol van már a Meki, mire Szabó János, akkori alpolgármester Facebook-posztban reagált azokra a híresztelésekre, amelyek szerint sosem fog kinyitni az étterem. „A valóság az, hogy birtokában vannak a szükséges engedélyeknek, az utolsót augusztusban kapják meg a kormányhivataltól. Időjárástól függően ez év végén vagy jövő év tavaszán nyitnak” – írta 2022 nyarán.

A helyi építési szabályzatot 2022 augusztusában módosította is a közgyűlés, és Márki-Zay Péter akkor elmondta, hogy ez volt az utolsó lépés az étterem megépítése felé vezető úton. Aztán sem az év végén, de még idén tavasszal sem történt semmi, miközben Makón egyre magasabbra nőtt az épület, és december elején, az utolsó simítások után meg is nyitott. Két olyan megyei jogú város van jelenleg az országban, ahol még nincs McDonald’s: a 28 ezres Esztergom és a 43 ezres Hódmezővásárhely.

Összhangra van szükség az országgyűlési képviselővel

A makói ünnepélyes átadón Farkas Éva Erzsébet, a település fideszes polgármestere mellett a magyar McDonald’s-hálózatot működtető Progress Étteremhálózat Kft. vezetői és Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese is jelen volt.

Az államtitkár méltatta a makói városvezetést, és oda is szúrt Hódmezővásárhelynek. „Amikor egy városvezetés az együttműködést, és nem a gyűlöletkeltést választja, akkor azt a piaci befektetők is észreveszik. Odaviszik a forrásaikat, a pénzüket, ahol a befektetőbarát nyugalmat megtalálják.

Itt értelemszerűen egy harmonikus összhangra van szükség az országgyűlési képviselő, a városvezetés és a vállalkozók között. Ahol ez megvan, ott fejlődés van, ahol pedig széthúzás tapasztalható, ott nincs” – mondta Csepreghy Nándor.

Csepreghy Nándor, Farkas Éva Erzsébet, Égi Zsolt és Scheer Sándor a makói McDonald’s átadóján, 2022 decemberében – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Csepreghy Nándor, Farkas Éva Erzsébet, Égi Zsolt és Scheer Sándor a makói McDonald’s átadóján, 2022 decemberében – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Miután megnyitott a makói Meki, Márki-Zay Péter arról számolt be egy videójában a TikTokon, hogy gúnyos szórólapok lepték el Vásárhely postaládáit. A kiadványon impresszum nem volt, de a polgármester egyből Lázár Jánoshoz és a helyi Fideszhez kötötte a röplapokat, amelyeken a frissen felépített makói étterem szerepelt, mellette meg az az üres telek, ahová akkor már két éve tervezték felépíteni a vásárhelyit. „Köszönjük Márki-Zay Péter polgármesternek és Szabó János alpolgármesternek a vásárhelyi McDonald's-ot! Jó étvágyat, Vásárhely!” – állt a szórólapon.

„Ennyire primitív hogy lehet valaki?” – tette fel a kérdést egy későbbi közgyűlésen Márki-Zay. Arról is beszélt, hogy „valakik akadályozzák” a franchise-t a betelepülésben, mint ahogy szerinte Lázár is akadályozta a McDonald’s-ot annak idején, amikor még polgármester volt. A városvezető még arra is buzdította a helyieket, hogy

kérdezzék fel a minisztert fogadóóráján az étteremmel kapcsolatban.

„Kérdezzék meg tőle, miért akadályozzák a McDonald’s megnyitását, amellyel rengeteg gyermeknek, fiatalnak és családnak okoznak csalódást, és fosztják meg őket az álmuktól?”

Egyedi lehetőség

„Úgy, mint ahogy a legtöbb cég Magyarországon, a McDonald’s is erősen ki van téve a fideszes érdekköröknek. Most, hogy már Lázár miniszter, ha esetleg olyasmit kér, hogy halasszák el ezt a beruházást, akkor el tudja azt érni” – nyilatkozta a Szegedernek Márki-Zay Péter. Szerinte azért nem nyitott meg már évekkel korábban sem a gyorsétterem Vásárhelyen, mert az Lázár akkori elképzeléseivel nem volt összeegyeztethető, holott a Meki szeretett volna menni. Márki-Zay arra is utalhatott, hogy 2019 óta a magyar Mekik üzemeltetését végző cég Scheer Sándor érdekeltsége. Sceert a neres érdekkör egyik legfontosabb építési vállalkozójaként tartják számon a számos nagy állami beruházáson dolgozó Market Zrt. révén.

Márki-Zay Péter arról számolt be lapunknak, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak az étteremlánccal, ahonnan mindig azt mondják, hogy hamarosan ki is nyitnak a városban. A polgármester tagadta, hogy a cég 2021-ben visszalépett volna, a nyitás mostani halogatásának okairól viszont nincsenek információi.

A vásárhelyi önkormányzatnál az elmúlt hónapokban több vezetői pozíciót betöltő személy is felmondott. Márki-Zay szerint ez, vagy az országgyűlési választások alatt ellene folytatott kampány nem lehet oka a Meki távolmaradásának. „Alig várják, hogy jöhessenek, de Magyarországon sajnos nem az üzleti szempont, hanem a politikai nyomás dominál” – fejtegette. Elmondta azt is, hogy a KFC sem tudott addig kinyitni a városban, amíg az fideszes irányítás alatt volt, majd az ő vezetésük alatt, 2021 augusztusában kitárta kapuit.

A városvezető korábban a makói McDonald’s felől is érdeklődött a cégnél. „Azt mondták, hogy ott egy olyan egyedi lehetőség volt, már maga a helyszín is, amit máskor nem kaphattak volna meg, ezért azt a lehetőséget gyorsan ki is kellett használni.” Márki-Zay Péter szerint egyetlen üzenete van ennek a történetnek: az, hogy „mennyire szánalmas a pitiáner Lázár és a fideszes csapata.

– Az, hogy egy miniszter egy ilyen szórólapig lesüllyed, hogy bibibá, Makón megnyitott, Vásárhelyen meg még üres a telek, ezt nem tudom minősíteni” – mondta Márki-Zay.

A polgármester a Szegedernek azt is megjegyezte, hogy már volt olyan befektető, aki jelezte, politikai nyomás miatt nem telepedett meg a városban, de erről részletesebben a polgármester nem kívánt beszélni.

Az étterem egyébként a polgármester elmondása alapján jelentősebb adóbevételt nem hozna a városnak, így ezzel kapcsolatos kalkulációkat nem végeztek. Amellett, hogy méretétől függően 20–30 embert is foglalkoztathat, és a helyi beszállítóknak is lehetőségeket nyújthat, inkább a lakosok örömét szolgálná egy Meki a városban. „Gyerekek közül is sokan várják a McDonald’s-ot” – kanyarította le a dolgot Márki-Zay.

Én maximum egy hamburgert kérhetek

Sajtóhírek szerint közben a makói és a két szegedi után hamarosan megkezdődhet Csongrád-Csanád vármegye negyedik McDonald’s éttermének az építése a picivel több mint 26 ezer főt számláló Szentesen.

A vásárhelyi Meki ügyében és a polgármester által emlegetett politikai nyomás kapcsán Lázár Jánost, minisztériumát és Csepreghy Nándor államtitkárt is megkerestük. Csepreghy arra a kérdésünkre, hogy esetleg közben tudna-e járni a minisztérium a cégnél az üzlet megnyitása érdekében, úgy válaszolt: „ön bizonyosan félreérti a világ egyik legnagyobb étteremláncának és a magyar politikának a kapcsolatát.

Én a McDonald’s-tól maximum egy hamburgert, krumplit és egy kólát kérhetek, nem azt, hogy hol nyisson éttermet.”

Többszöri megkeresés után sem Lázár János, sem a minisztérium nem nyilatkozott a témában. Ahogy Égi Zsolt, a magyar McDonald’s-hálózatot működtető Progress Étteremhálózat Kft. ügyvezetője sem. A cég sajtóosztálya annyit közölt velünk, hogy konkrét tervekről jelenleg nincs megosztható információjuk. „Amint erre lehetőség nyílik, híreinkről a szokásos fórumokon, a weboldalunkon és a közösségi oldalunkon tájékoztatni fogjuk kedves vendégeinket és a sajtó tisztelt képviselőit” – írták.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!