Visszafizetteti a kormány a településekkel a már befizetett földadót

2023. július 14. – 21:51

Másolás

Vágólapra másolva

A településeknek vissza kell fizetniük a 2023 folyamán beszedett termőföldadót az gazdáknak – derül ki egy friss kormányrendeletből, ami a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Egy korábbi gyűjtés szerint legalább 55 olyan település van Magyarországon, ahol kimondottan a termőföld után szed be az önkormányzat települési adót, egyes falvakban ez a tétel jelentős mértékben járult hozzá az önkormányzat költségvetéséhez. A helyi adónem kivetését egy idén májusban benyújtott törvénymódosítással tiltották meg a polgármestereknek és helyi önkormányzatoknak. Nagy István agrárminiszter azzal indokolta a lépést: szerinte nem helyes, hogy földadóval sarcolják meg a háborútól, szankcióktól és történelmi aszálytól sújtott gazdákat.

A lépés gyakorlati előzménye azonban az volt, hogy Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is szeretett volna innen bevételhez jutni, amit Lázár János „kuláküldözésnek” nevezett.

A friss rendelet annyiban változtatja meg a megszavazott törvényben előírtakat, hogy visszamenőleg is működik, vagyis az önkormányzatoknak 2023. október 1-jéig vissza kell fizetniük az adóalanyoknak az összes földadó címen idén beszedett pénzt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!